Boekrecensie: Oscar Cook – Zonderlinge gebeurtenissen – Vera Van Renterghem

on

veraIn het voorjaar van 2017 verscheen bij uitgeverij Van Halewyck het jeugdboek “Oscar Cook – Buitengewone gebeurtenissen” van Vera Van Renterghem. Het verhaal over de 13-jarige Oscar, die met zijn papa in een bejaardentehuis woont, vond ik zo geweldig dat ik het boek in één ruk uitlas. Groot was mijn vreugde wanneer ik vernam dat er met “Oscar Cook – Zonderlinge gebeurtenissen” een tweede boek uit de reeks verschenen is.

Oscar woont intussen al acht maanden in het bejaardentehuis het Kraaiennest, samen met zijn papa. De 80-plussers professor Otto, oud-militair Karel en het aardige besje Lise, allen bewoners van het rusthuis, zijn intussen vrienden geworden. Oscar is nog maar net bekomen van zijn avonturen uit het eerste boek of hij belandt opnieuw in een spannend avontuur.

Het is professor Otto die raar, zéér raar doet. Hij is in niets meer geïnteresseerd en heeft zelfs gezworen nooit nog experimenten te doen. De professor praat nog amper en de bewoners van het Kraaiennest zijn bezorgd over hem. Karel en Oscar proberen uit te vissen wat er aan de hand is met professor Otto.

Wanneer ze de kamer van Otto onderzoeken, komen ze oog in oog te staan met een vreemde man. Hij stelt zichzelf voor als professor Zacharius en zegt dat hij een vriend is van professor Otto. Oscar en Karel geloven nooit dat deze rare kwibus een vriend is van de professor.

En ze hebben gelijk, Zacharius blijkt een gemene schurk te zijn die op zoek is naar een geheime formule. Karel en Oscar krijgen de professor uiteindelijk zo ver dat hij toch begint te praten. De professor vertelt dat de grootvader van Zacharius net als hem lid was van het Paracelsusgenootschap, een wetenschappelijke en geheime genootschap. Professor Otto is in het bezit van ‘Formule 1541’ en Zacharius wil deze formule in zijn bezit krijgen.

“Wie deze geheime formule kent, kan voor God spelen”, vertelt Otto aan zijn twee vrienden, “want wanneer Formule 1541 in verkeerde handen valt, staat de wereld op het punt voorgoed te veranderen.”

Oscar en zijn vriendin Stiene storten zich in een nieuw avontuur dat hen via teleportatie doen belanden in Ingolstadt in het jaar 1816…

zonderlinge_gebeurtenissen

“Oscar Cook – Zonderlinge gebeurtenissen” is net als het eerste deel opnieuw een spannend boek, geschikt voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar. Auteur Vera Van Renterghem heeft met dit boek opnieuw een uitstekend boek afgeleverd, met een verhaal dat leest als een trein en op geen enkel moment verveelt. Ze beschrijft de personages en de situaties zo goed, dat je je als lezer middenin het verhaal waant.

“Oscar Cook – Zonderlinge gebeurtenissen” is een boek waarin onder andere zuster Mathilde, meneer Punthoofd, een speelkaartenmaker met twee kleindochters, Jeanne d’Arc en Schwarzenegger een rol in spelen. Wat zij te maken hebben met dit verhaal en wat Formule 1541 eigenlijk inhoudt, kom je te weten in dit nieuwe jeugdboek van Vera Van Renterghem!

Vera Van Renterghem schreef eerder de Young Adult boeken ‘Giftig’, ‘Coke’ ‘Rood’ en ‘Vrijdag is de hel minder heet’. ‘Zonderlinge gebeurtenissen’ is het tweede boek in de reeks rond Oscar Cooke.

ISBN 978-94-6131-740-7 – Hardcover – 270 blz. – Leeftijd: 10-12 jaar – Prijs: € 15,99 – Uitgeverij: Van Halewyck

Advertentie