Meyrem Almaci: “Respect is de nieuwe punk”

on

Op de Boekenbeurs aan de stand van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts stelde Meyrem Almaci, voorzitter van Groen, haar boek ‘Respect is de nieuwe punk’ voor.

In ‘Respect is de nieuwe punk’ schrijft Meyrem Almaci haar persoonlijk levensverhaal. Meyrem heeft het als migrantendochter niet altijd even gemakkelijk gehad.  Ze vertelt over haar positieve en negatieve jeugdherinneringen, hoe ze betrokken raakte in de politiek, haar ervaringen, haar visie en haar identiteit.

“Het klimaat verandert hard, het verwarmd, verhit letterlijk én figuurlijk. We leven in heel turbulente tijden waar soms hard tegen hard de norm lijkt. Alles wordt op de spits gedreven, het is een tijd van polariseren, provoceren en chargeren, met steeds een vijandbeeld voor ogen. Juist in die turbulente tijden is gewoon basis respect voor elkaar en zich inleven in het verhaal van elkaar, dat de nieuwe punk”

sized_DSC_0253

Meyrem Almaci van Groen is dat haantjesgedrag grondig beu. Zij stelt vast dat het betonen van respect voor elkaar en het streven naar verzoening als een vorm van afwijkend gedrag wordt beschouwd. Als migrantendochter maakte ze zelf mee hoe moeilijk het is om aanvaard en naar waarde geschat te worden.

Zij vertelt in dit boek over die achtergrond, over hoe ze nu naar de woelige samenleving van-wij-tegen-zij- aankijkt en hoe ze voorop wil lopen om een nieuw soort van samenleven te bewerkstelligen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Identiteit

“Mijn leven is zoals een lasagne. Lasagne is maar lekker als je alle lagen proeft.Een mens telt verschillende identiteiten. Ik ben moeder, feministe, links politica. Ik heb Turkse roots, maar ben geboren in het Waasland. Ik ben overtuigd Vlaming en Belg, ik wil niet moeten kiezen.”

sized_DSC_0255

Bruggen bouwen

“Mijn leven en mijn politieke engagement staat in het teken van bruggen bouwen. Tussen mensen, tussen gemeenschappen. Ik wil aan de zijde staan van zij die durven opstaan, en in durven gaan tegen polarisering. Met dit boek wil ik een ode brengen aan de doeners, die onze samenleving doen draaien, tegen al die grote woorden in die soms mensen tegen elkaar opzetten. We hebben er soms te weinig aandacht voor.”

Muziek

Meyrem is een grote muziekfanaat. Daarom mocht muziek niet in haar boek ontbreken. Regelmatig vind je in het boek een verwijzing naar een song. Op het einde van het boek vind je een overzicht en een link naar de spotifylijst, waarin alle songs gebundeld staan die bij dit boek horen.

“Muziek is voor mij een balsem op de ziel en een uitlaatklep tegelijk. Al deze liedjes samen vormen een staalkaart van de soundtrack van mijn leven”

ISBN : 9789089317711 – blz. 224 – Prijs:€ 22,99 – Softcover – Uitgeverij : Borgerhoff & Lamberigts

http://www.borgerhoff-lamberigts.be