Boekrecensie: Trapezejaren – Ellis van Halteren

‘Trapezejaren – Van dingen die gebeurd zijn en mensen die geleefd hebben’ is een autobiografische roman van Ellis van Halteren. Ellis groeide op in Rotterdam in de jaren zestig van de vorige eeuw en vertelt verhalen uit haar jeugd.

Het boek gaat over het gezin van Halteren, bestaande uit vader, moeder en hun drie kinderen. Over moeder ‘Jopie’, die zorgde voor het gezin en vader Tom, die zijn problemen met whisky probeerde te vergeten en zijn grootse projecten financierde met de kinderbijslag. Hij heeft ooit een eigen zaak gehad, die binnen het jaar gesloten werd wegens faillissement. Volgens hem staat hij sindsdien op de ‘zwarte lijst’ en krijgt hij geen kansen meer.

Ellis vertelt honderduit in haar boek, voor de leuke dingen die ze beleefde, maar ook over de ellende en verdriet dat ze gekend heeft in haar jeugd. Over hoe ze soms gelaten, dan weer lachend, het ‘trapezewerk’ van hun ouders bekijkt.

In ‘Trapezejaren’ maken we verder kennis met Ellis’ grootouders, haar grootvader was een man die nooit naar zijn eigen kinderen omkeek en zijn vrouw als boksbal gebruikte. Over haar vijf tantes met elk een wrat op hun gezicht, de juffrouw op school, het buurmeisje Lilli en de kinderen kregen zelfs seksuele voorlichting van vader: hij vertelde hen hoe zijn piemel in de piep van mama terecht komt…

‘Trapezejaren’ is een boek dat de sfeer van de jaren zestig ademt. Voor zij die deze jaren meegemaakt hebben, is het pure nostalgie. Denk maar aan een opvouwbaar regenkapje, een flesje 4711 en de liedjes van Frank Sinatra. Voor anderen is het een kennismaking hoe het er vroeger aan toe ging.

Enkele citaten uit het boek:

“Zodra we ’s avonds gegeten hadden, trok mijn moeder haar jas aan en ging met de bus van even voor halfzes naar de Erasmus Universiteit, waar ze tot half­elf de koffiejuffrouw was.

”t Is maar voor tijdelijk,’ zegt ze tegen de buurvrouw. ‘Het is maar tot Tom weer wat heeft. En de jongens zijn al zo groot, die hebben hun huiswerk. En zeg nou zelf: van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan.’

M’n vader bevindt zich gedurende die avonden in halfliggende houding op de bank, schenkt zichzelf zo nu en dan eens een glas whisky in en zegt dat hij zich op deze manier het beste kan concentreren, dat denken óók werken is, en dat hij het op een haar na gevonden heeft: het gat in de markt.”

ISBN 9789086841516 | paperback | 240 pagina’s | € 18,50  | uitgeverij IJzer/Epo distributie  | Meer info vindt u HIER