DVD in de kijker: Howards End – James Ivory

‘Howards End’ is een Engelse klassieker uit 1992 die in 4K digitaal gerestaureerd werd en opnieuw uitgebracht is. De 4K-restauratie werd ondernomen op basis van het originele cameranegatief en de magnetische soundtrack – beiden zijn bewaard zijn gebleven in het archief van het George Eastman Museum.

‘Howards End’ is een uitstekend kostuumdrama vol liefdesverwikkelingen en onderhuidse klassenconflicten aan de vooravond van WOI. Deze film sleepte 25 jaar geleden maar liefst 9 Oscarnominaties in de wacht, waarvan het er 3 verzilverde (beste art-direction,  beste niet-originele scenario en beste vrouwelijke hoofdrol voor Emma Thompson). Emma Thompson won ook een Golden Globe voor haar vertolking van de rol van Margaret Schlegel, Helena Bonham Carter kreeg een BAFTA Award (beste vrouwelijke bijrol).

sized_Howards-End-630x330-3_lg

‘Howards End’ is een film die zelfs na 25 jaar nog niets aan kracht en pracht heeft verloren. In de hoofdrollen schitteren naast Emma Thompson o.a. Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter en Vanessa Redgrave. Deze klassieker van regisseur James Ivory, naar het gelijknamige boek van E.M. Forsters, is uitgebracht door Lumière en is verkrijgbaar op dvd en blu-ray. Ivory verfilmde eerder met ‘A Room with a View’ en ‘Maurice’ werk van E.M. Foster.

sized_170608_film_HowardsEnd1-912x513

Het verhaal speelt zich af in Engeland  tijdens het Edwardiaanse tijdperk, begin 20ste eeuw.  Howards End is de naam van het landgoed van de familie Wilcox. Henry Wilcox (Anthony Hopkins) is dankzij de successen van zijn Imperial and West African Rubber Company een steenrijke zakenman geworden. Het enorme landgoed is echter van zijn echtgenote Ruth (Vanessa Redgrave), een afstammeling van grootgrondbezitters.

Ruth raakt op het einde van haar leven bevriend met Margaret Schlegel (Emma Thompson), een vrouw uit de middenklasse en schenkt Margaret op haar sterfbed het landgoed Howards End. Henry en de kinderen zijn woedend en vernietigen het bewijs van overdracht.

sized_howard1

Maar dan gebeurt er iets onverwachts: weduwnaar Henry Wilcox vraagt Margaret ten huwelijk. Iets wat Helen, de zus van Margaret, helemaal niet ziet zitten, zij heeft een hekel aan Henry..

Technische gegevens dvd:

EAN: 5407003481129

Regisseur: James Ivory,

Acteurs: Emma Thompson,  Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Vanessa Redgrave

Duur: 140 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Beeldformaat: 16:9

Audio: Dolby Digital 5.1

Extra’s: audiocommentaar, interview met James Ivory en Laurence Kardish & interview met James Ivory en Vanessa Redgrave

Leeftijdsindicatie: Vanaf 6 jaar

Howards End’ is uitgebracht door Lumière en is verkrijgbaar op Blu-ray® en DVD