Boekrecensie: Tot Slot – Wat ik nog zeggen wil – Hyshil Sander

on

Bij uitgeverij Unieboek/ Het Spectrum is er met ‘Tot Slot – Wat ik nog zeggen wil’ een opmerkelijk boek verschenen. ‘Tot Slot’ is een persoonlijk invulboek voor iedereen die bewust wil stilstaan bij het leven, vol vragen over jezelf, familie, herinneringen en toekomst. Het is een dagboek voor jezelf en een waardevol boek vol herinneringen voor je dierbaren.

Doodgaan hoort bij het leven, en we gaan het allemaal. Vroeger was het een taboe, de dag van vandaag vinden velen het prettig om zich op hun dood voor te bereiden. ‘Tot Slot’, met illustraties van de Nederlandse Hyshil Sander, helpt je hierbij en het geeft je een gerust gevoel te weten dat alles goed geregeld is

Het boek bestaat uit twee grote delen. In het eerste deel ‘Over mij’ kun je alles over jezelf kwijt. Vragen als wat betekent geluk voor mezelf, waar heb ik spijt van, welke muziek hoor ik graag en wat heb ik van mijn ouders geleerd, vind je hier terug. Ook over mensen om je heen, anekdotes over je familie en hoe je voor jezelf je toekomst ziet.

Het tweede deel ‘Alles geregeld’ handelt over het einde van je leven. Wat wil je als je heel ziek wordt, en wat niet? Je mening over euthanasie, orgaandonatie en reanimatie kan je hier neerpennen.

Ook over je begrafenis kan je dankzij dit boek alles van tevoren regelen en bespreken. Wie moet er als eerste verwittigd worden, wat zijn je afscheidswensen, wat voor soort kist, welke bloemen, hoe wil je begraven worden en schrijf een laatste brief aan je dierbaren.

Wat was belangrijk? Wie is belangrijk? Wat wil je nooit vergeten? Hoe zou je graag herinnerd willen worden en wat wil je nog aan iemand vertellen? Deze en veel andere vragen vul je alleen of samen met je partner in. Je hoeft niet alles in te vullen, de pagina’s die voor jou niet relevant zijn, kan je makkelijk uitscheuren.

Er is voldoende extra ruimte om neer te schrijven wat je nog wil zeggen, regelen, nalaten, dingen die niet aan bod kwamen bij de vragen. Ook kun je foto’s, papieren of brieven nalaten bij het boek in de enveloppe voorin.

‘Tot Slot’ is een een ultiem, persoonlijk boek waarin je aan de hand van de vragen kunt opschrijven wat je nu echt belangrijk vindt. Wie je bent en wat je hebt geleerd in je leven. Het zet je aan om na te denken wat je nu eigenlijk wil achterlaten en doorgeven. Een mooi en uniek boek over jezelf en om achter te laten voor iedereen die je dierbaar is.

ISBN: 9789000356966 – Hardcover – met leeslintje – 160 blz. – Prijs: € 24,99 – Uitgeverij: Spectrum