Recensie: De Verdwijning van Anna Verduyn – Roland Bergeys

Auteur Roland Bergeys beschrijft in ‘De Verdwijning van Anna Verduyn’ het relaas van zijn moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog én van zijn grootmoeder in ‘14-‘18. Bergeys goot hun beide levens in dat van één personage: Anna Verduyn. Hij heeft met ‘De Verdwijning van Anna Verduyn’ een spannend en ontroerend mooi boek geschreven, dat gebaseerd is op ware feiten.

De inmiddels drieënnegentigjarige moeder van de auteur stelde dat er niet één Anna Verduyn was, maar dat er zovele vergeten verzetstrijders waren. Anna zou een van de vele onbekende heldinnen kunnen zijn die beide wereldoorlogen heeft meegemaakt.

de  verdwijning  van Anna  Verduyn 17,5 rug COVER  135X210 flappAnna Verduyn is een verpleegster die tijdens de Eerste Wereldoorlog vlucht naar Engeland, in tegenstelling tot haar ouders en broer die hun diamantslijperij in Antwerpen weigeren achter te laten. Terwijl ze in Engeland verblijft, sneuvelt haar verloofde aan het front. Wanneer ze het droevige nieuws verneemt, wil ze terug naar België. Niet om mensen te verplegen, maar uit wraak op het onrecht dat haar is aangedaan.

Maar terug naar België keren, is niet zo simpel. Anna vindt nergens hulp, maar geeft niet op. Ze is een moedige, vaak koppige jonge vrouw met veel doorzettingsvermogen die toch een manier vindt om, in volle oorlogstijd, Engeland te verlaten.

Via Frankrijk komt ze eind 1917 uiteindelijk in België aan, waar ze al snel wordt opgepakt en gevangen genomen. De Duitsers beschouwen haar als een spionne en ze wordt ter dood veroordeeld. Toch heeft Anna het geluk aan haar zijde en ze wordt op een onwaarschijnlijke manier vrijgelaten.  

Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog roept een kapitein van het Kriegsgericht in Antwerpen haar bij zich en snauwt: “Wij hebben nog een rekening te vereffenen, Frau Verduyn!”…

‘De Verdwijning van Anna Verduyn’ bevat een ongelofelijk verhaal over een vrouw met een enorm doorzettingsvermogen en impulsiviteit. Een verhaal over moed en geluk, dat leest als een thriller. Het is indrukwekkend hoe Anna alles in het werk stelt om haar doel te kunnen bereiken en daar wordt je als lezer stil van.

Ik heb het boek met veel bewondering gelezen en kan ‘De Verdwijning van Anna Verduyn’  iedereen aanraden. Roland Bergeys is een uitstekend auteur, hij weet als geen ander dit spannend en vaak ontroerend verhaal neer te schrijven. Het boek bevat zowel realiteit als historisch verantwoorde fictie en is een mooi eerbetoon aan zijn moeder en grootmoeder.

“Een afscheid van een grootmoeder en een moeder en hun verleden in een het hetzelfde epos: ik denk dat ik niet dichter bij de kern van het leven kan komen” – Roland Bergeys

Roland Bergeys (1954) is naast auteur ook muzikant en theatermaker. Hij publiceerde reeds meerdere boeken over WOI, WOII en over zijn familiegeschiedenis. De moeder van Roland Bergeys was gewapend verzetsstrijdster in ’40-’45, maar nam afstand van de beweging na baldadigheden tegen vermeende collaborateurs.

ISBN: 9789491545511 – Prijs: 19,95 € – Paperback – 256p. – Uitgeverij: Les îles

Advertenties