Boek in de kijker: Toegang Geweigerd – Danny De Vos

De zomervakantie is aangebroken en Nick gaat met zijn ouders en zus op all-inclusive vakantie naar een Grieks eiland. Toch is de vakantiesfeer anders dan normaal, want het eiland wordt overspoeld door vluchtelingen. De meeste hotelgasten en zelfs Nicks vader zijn heel negatief over hen: er zitten terroristen bij, en ze willen alleen maar naar het westen om te profiteren van onze rijkdom, wordt er beweerd.

Dan ontmoet Nick Zaïd, een aangespoelde bootvluchteling van zijn eigen leeftijd. Ze worden vrienden en zien elkaar stiekem in de buurt van het hotel. Nick vindt het oneerlijk dat zijn leven zo veel anders is dan dat van Zaïd. Hij bedenkt een plan: ze ruilen één dag van plaats, zodat Zaïd een echte dag vakantie heeft om even bij te komen. Het plan lukt, maar Nick komt terecht in de vluchtelingenstroom en wordt meegevoerd… Kan hij nog terug?

sized_DSC_0691Auteur Danny de Vos uit Bornem debuteerde in 2015 met het boek ‘Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde’. Naast jeugdboeken schrijft Danny verhalen, gedichten, songteksten en artikels. Ook geeft hij schrijfopleidingen en speelt hij gitaar.

Met ‘Toegang Geweigerd’ heeft hij een boek geschreven over de problematiek rond vluchtelingen. Voor dit jeugdboek baseerde hij zich op gesprekken met gevluchte jongeren, onder meer op het verhaal van een Afghaanse jongen van 16 die in zijn eentje de reis naar West-Europa maakte.

Shortlist Jonge Jury

Het boek stond ook op de shortlist van de Jonge Jury. Duizenden scholieren tussen de 12 en 16 jaar konden vorig jaar meedoen aan de Jonge Jury door te lezen en te stemmen op hun favoriete boek(en). Tien jongeren verenigd in het Jonge Jury Boekgenootschap hebben uit de groslijst tien boeken gekozen waaronder ‘Toegang Geweigerd’ van Danny de Vos.

ISBN: 9789021675909 – Hardcover – 152p – Prijs: € 13,99 – Leeftijd: 10-12 jaar – Uitgeverij: Ploegsma

Advertenties