Boek in de kijker: Mazzel tov – Margot Vanderstraeten

Ook onze koningin vindt ‘Mazzel tov’ een uitstekend boek!

Zes jaar lang begeleidt auteur Margot Vanderstraeten de kinderen van de familie Schneider bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot hun wereld. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig. Maar ook de joodse familie wordt beproefd door de open, maar kritische werkstudente. Dat zij ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend Nima wekt achterdocht.

Gaandeweg winnen – aan beide zijden – respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping. Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York opzoeken.

Koningin Mathilde vindt ‘Mazzel tov’ een absolute aanrader

Ook onze koningin Mathilde heeft ‘Mazzel tov’ gelezen. Op vrtnws.be tipte ze zes boeken die haar leven hebben veranderd. “Ik heb lang voor mijn boekenkast gestaan. Er zijn zoveel boeken die een impact hebben gehad”, vertelt ze. “Maar toch koos ze onder meer voor ‘Mazzel tov’ van Margot Vanderstraeten (Uitgeverij Atlas Contact) en ‘De Groote Oorlog’ van Sophie De Schaepdrijver (Uitgeverij Houtekiet)!”

Koningin Mathilde over Mazzel tov van Margot Vanderstraeten:

“Een boek dat me diep getroffen heeft. Wauw! Ik heb me levendig kunnen inbeelden wat de studente van 23 jaar beleefde, want toen ik even oud was als haar was ik logopediste en ging veel om met gezinnen. Het moet zó moeilijk geweest zijn voor haar om te belanden in een familie met andere tradities. Maar ze stelt zich open en leert de joodse gemeenschap appreciëren. Ze houdt nadien nog contact met de kinderen, komt naar hun huwelijk en bezoekt de zoon in Israël. Die intense band tussen haar en de kinderen van het gezin… ik heb dat ook gehad met mijn leerlingen en de gezinnen.”

De koningin heeft ‘Mazzel tov’ alvast warm aanbevolen aan haar oudste dochter, Elisabeth, ook een boekenwurm.

Mazzel tov – Margot Vanderstraeten – ISBN: 9789045033853 -Paperback – 336 blz.- Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Atlas Contact

Advertenties