Recensie: Voorspoed en tegenspoed van een verpleegster op spoed – Louise Gallez

on

De harde realiteit binnen de medische wereld !

Sabine is verpleegkundige op de spoedafdeling en heeft een boek geschreven over het reilen en zeilen in het Sint-Omerta ziekenhuis. Sint-Omerta is een fictieve naam want ze wil geen specifiek ziekenhuis met de vinger wijzen. Ook haar collega’s hebben fictieve namen in het boek.

De werkdruk in een ziekenhuis ligt hoog, zeer hoog. Hoewel de verplegers hun best doen om voor iedereen te zorgen is dat met een beperkt aantal verplegers, een klein budget en steeds meer patiënten onbegonnen werk.

Zo kwam Sabine in het verleden meermaals overstresst thuis na haar shift. Vaak trok ze zich terug in de badkamer en begon ze te huilen. Het liefst van al wou ze er over praten en zo haar hart luchten, maar het medisch beroepsgeheim verbood het haar.

Tot op een dag dat het echt teveel werd voor haar en ze het medisch beroepsgeheim verbrak. Ze vertelde haar verhaal aan Pascal, een auteur die haar avonturen en perikelen neerschreef, zonder daarbij namen te vermelden uiteraard. Met dit boek als resultaat.

‘ Voorspoed en tegenspoed van een verpleegster op spoed’ is een bundel van ongelofelijke gebeurtenissen die Sabine en haar collega’s meemaakten op de spoedafdeling. Want als spoedverpleegster kom je met alle soorten mensen in aanraking: dronken patiënten, daklozen met luizen, drugsverslaafden, mensen die verkracht of verminkt werden, maar ook voor een verstopte neus passeren sommigen langs de spoeddienst…

Door de enorme werkdruk worden er ook fouten gemaakt door het personeel. Geschoold personeel wordt maar al te graag vervangen door stagiairs en omwille van besparingen wordt er gebruik gemaakt van buitenlandse werkkrachten, die vaak niet genoeg Nederlands kennen, waardoor de communicatie in het honderd loopt, met alle gevolgen vandien.

Voor een ziekenhuis telt maar één ding: geld. Wanneer een patiënt aankomt op de spoed, worden er enkele handelingen verricht en krijgt hij al meteen enkele honderden euro’s aangerekend. Op bepaalde diensten wordt er zelfs bijgehouden hoeveel kompressen er gebruikt werden en hoeveel flessen water de patiënt gevraagd heeft. Ook worden er zaken ten onrechte op de rekening van een patiënt aangerekend. Ziekenhuisfactuur steeds goed nakijken is de boodschap!

verpleeg2

‘ Voorspoed en tegenspoed van een verpleegster op spoed’ telt ruim 200 bladzijden en is onderverdeeld in 25 hoofdstukken, 25 reële verhalen waarmee Sabine de gebreken van de medische wereld openbaar maakt. Het is een boek vol ongelooflijke, waargebeurde verhalen die dagdagelijks gebeuren in een ziekenhuis. Terwijl je het boek leest, val je van de ene verbazing in de andere. Want welke incidenten er op de spoedafdeling gebeuren, hou je niet voor mogelijk.

ISBN: 9789463580076 – Paperback – 216 p. – Prijs: € 18,90 – Uitgeverij: Eik Uitgeverij