Recensie: Wildernis – Jane Harper

on

Bestsellerauteur Jane Harper is geboren in Manchester en emigreerde met haar ouders op achtjarige leeftijd naar Australië. In 2016 debuteerde ze met de thriller ‘De Droogte’. Met dit boek won Jane Harper alle belangrijke prijzen in Australië :de Australian Book Industry Awards en de Australian Indie Book Awards.

Op 27 maart verschijnt haar tweede thriller ’Wildernis’, ik kreeg de eer om het boek al te lezen voordat het in de winkelrekken ligt. De originele titel van het boek is ‘Force of nature’ en is vertaald naar het Nederlands door Catalien en Willem van Paassen.

In ‘Wildernis’ worden we meegenomen naar een natuurreservaat in Australië. Het familiebedrijf BailyTennants, organiseert een driedaagse teambuilding om het teamwerk binnen het bedrijf te bevorderen.

Een groep van vijf mannelijke en een groep van vijf vrouwelijke collega’s vertrekken – met enige tegenzin -zonder mobiele telefoon en met rugzak de wildernis in voor een driedaagse trektocht doorheen de wildernis in het Giralang gebergte in Australië. Op afgesproken plaats en tijd zouden de twee groepen elkaar na drie dagen terug ontmoeten.

De mannengroep is als eerste aan de eindstreep, de vrouwen komen zes uur te laat aan. Maar er is één probleem: ze zijn maar met zijn vieren. Waar is Alice Russell? Leeft ze nog? Niemand weet het antwoord…

Federaal agent Aaron Falk is extra geïnteresseerd in de vermiste vrouw. Alice Russell is de klokkenluider in Falks onderzoek en wist bepaalde geheimen over de firma waar ze werkte en ook over haar collega’s.

Aaron Falk trekt samen met zijn collega Carmen naar het natuurgebied en zet een grootse zoektocht op poten. Ondertussen doet hij er alles aan om haar te vinden en start met de ondervragingen.

Of de teambuilding bij de collega’s iets opgeleverd heeft, is een groot vraagteken. In plaats van de groep dichter bij elkaar te brengen, groeit de groep verder uiteen. Er ontstaan onderhuidse spanningen en ergernissen in de vrouwengroep die zelfs tot hoogoplopende ruzies leiden. Aaron Falk krijgt bij ondervraging verhalen te horen over beschuldigingen, agressie en afbrokkelend vertrouwen. En hoe dieper hij in de verdwijningszaak duikt, hoe groter de gevaren lijken te worden…

wildernis1‘Wildernis’ is echt een fantastisch boek dat leest als een trein en nog lang zal blijven nazinderen. Vanaf de eerste pagina wordt je echt meegezogen in het verhaal, zodanig dat het echt moeilijk is om het boek aan de kant te leggen.

Het verhaal speelt zich af in het heden en het verleden en bestaat uit verschillende verhaallijnen. We komen niet alleen te weten wat er zich exact heeft afgespeeld op de survivaltocht, maar de auteur duikt ook in het verleden van de personages. Ook het privéleven van Aaron Falk speelt een rol in het verhaal. De spanning wordt van in het begin opgebouwd en mondt uit tot een verrassend einde.

In 368 pagina’s vertelt bestsellerauteur Jane Harper een goed en spannend verhaal over de kracht van de natuur en de kracht van de mens. Jane weet op een sublieme manier de gevoelens van de karakters zo weer te geven dat je een gevoel hebt dat je in de huid van de personages kruipt. Je voelt hun angst, pijn, koude, uitputting, honger en dorst.

Ook het natuurgebied en de sfeer die er heerst wordt op een fenomenale manier beschreven. Het lijkt net of je zelf op survivaltocht bent en door het dicht beboste natuurgebied trekt met rugzak met als enige doel: proberen te overleven, net als de personages. Je gaat de strijd tegen de natuur aan en ervaart onder meer het claustrofobisch gevoel in het bos, de stilte van de nacht, je hoort het water stromen, de regen vallen, de bladeren van de bomen ruisen en slangen ritselen.

Het ging zo ver dat ik tijdens het lezen eens stiekem door het raam keek of mij niemand stond te begluren en verschoot van het kleinste geluidje dat er was.

Wat er met Alice gebeurd is, ga ik niet verklappen. Misschien is ze gewoon verdwaald of heeft ze een ongeluk gehad. Maar het kan natuurlijk zijn dat er iets anders aan de hand is of ze gewoon terug opduikt uit het niets. It’s up to you om de waarheid te ontrafelen.

En mocht je baas met het idee op de proppen komen om een teambuilding te organiseren, denk ik dat je net als ik opgelucht adem zal halen dat hij geen trektocht in een natuurgebied voorstelt. Want wie weet..

En Jane Harper? Dat ze kan schrijven dat heeft ze bewezen. ‘Wildernis’ zal net als haar debuut een bestseller worden. Ik kijk in elk geval al uit naar haar volgende boek!

ISBN: 978-94-005-0974-0 – Paperback – 368 p. – Prijs: € 15,00 – Uitgeverij: A.W. Bruna