Recensie: De Kop van Jut viel door de Mand – Jan Heyvaert

on

Bij uitgeverij De Draak is er met ‘De Kop van Jut viel door de Mand’ een boek verschenen over de betekenis van 101 veelgebruikte uitdrukkingen. Elk van ons krijgt via de media en in het dagelijks taalgebruik te maken met uitdrukkingen. Denk maar aan ‘Mijn naam is haas’, ‘Iemand een loer draaien’ of ‘De pijp aan Maarten geven’. Iedereen weet wat de uitdrukking wilt zeggen, maar waar komt ze vandaan?

Jan Heyvaert is in het dagelijkse leven vertaler, copywriter en ghostwriter en komt dagelijks in contact met uitdrukkingen. Hij zocht voor 101 van de meest voorkomende uitdrukkingen in het Nederlands de herkomst op en besloot er een boek aan te wijden.

sized_coverkopjut‘De Kop van Jut viel door de Mand’ is een interessant boek over de herkomst van veel gebruikte uitdrukkingen. De betekenis ervan vind je niet terug in een woordenboek en dankzij dit (leerrijk) boek komen we te weten hoe deze uitdrukkingen tot stand zijn gekomen.

In alfabetische volgorde, van ‘Aanstalten maken’ tot ‘Zo zot als een deur’ geeft Jan Heyvaert een zinvolle, vaak historische betekenis aan 101 dagdagelijkse uitdrukkingen.

We zeggen wel eens dat we de kluts kwijt zijn, maar wat is ‘een kluts’? Of ‘iemand is boven zijn theewater’, wat wil zeggen dat iemand dronken is. Maar kun je van thee drinken dronken worden, of heeft de thee hier een andere betekenis?

Elke uitdrukking is vergezeld van een prachtige illustraties met doordenkertjes van de hand van Bernard Vanderheijden. ‘De Kop van Jut viel door de Mand’ is zeker een aanrader voor iedereen die van de Nederlandse taal houdt. Er zijn beslist nog meer mooie uitdrukkingen, dus kijken we zeker uit naar het vervolg op dit uniek boek!

ISBN: 9789490738372 – Prijs: 18.50 € – 214 p. –  Uitgeverij: De Draak – Verdeling: EPO

Meer info vindt u HIER

Advertentie