Recensie: Konijnen goochel je niet terug – Sofie De Moor & Leen Van Durme

on

Auteur Sofie De Moor (°1984) werd geboren in Lokeren en woont in Sinaai. Al heel haar leven is ze schrezewiet (gek van schrijven en lezen). Naast het schrijven van verhalen, geeft Sofie les aan zesjarigen en aan volwassenen. Ze werkt ook mee aan educatieve uitgaven.

Sofie schreef een aantal boekjes voor beginnende lezers (poëzie, fictie en non-fictie) en maakte een map met nieuwjaarsbriefteksten en creatieve ideeën. Haar eerste jeugdboek ‘Konijnen goochel je niet terug’, uitgegeven bij De Eenhoorn, ligt inmiddels in de winkel. Ze hoopt dat ze nog veel boeken uit haar hoed (of hoofd) kan goochelen, zodat ze nog meer kinderen én volwassenen met het schreesvirus kan besmetten.

In ‘Konijnen goochel je niet terug’ maken we kennis met Sander en Nora, die samen met mama en papa een fijn gezinnetje vormen. Sander en Nora plagen elkaar graag en soms komt daar al eens ruzie van. Papa vertelt steeds flauwe mopjes en noemt zijn kinderen graag Sandersalamander en prinses Gladgeschoren.

Alles gaat zijn normale gang in het gezin tot papa een ongeval heeft met zijn motor en op slag dood is. Mama en de twee kinderen zitten in zak en as na wat er gebeurd is. Sander heeft een uitstekend idee: pap heeft vorige week Witje, hun konijntje, teruggegoocheld. Als je een dood konijn kunt teruggoochelen, moet dat ook kunnen met pap, vindt Sander…

konijn3Sofie De Moor heeft een zeer mooi boek geschreven over het proces van rouwverwerking vanuit het perspectief van een kind. ‘Konijnen goochel je niet terug’ is een boek met een eerlijk en ontroerend verhaal, zo uit het leven gegrepen. Een verhaal over een gebeurtenis waar we allemaal mee te maken hebben of ooit zullen krijgen. De Wase auteur heeft deze gebeurtenissen prachtig verwoord en zeer begrijpbaar gemaakt voor lezers vanaf 9 jaar.

De tekeningen in het boek zijn van de hand van Leen van Durme. Leen studeerde Grafische vormgeving in Gent. Haar afstudeerproject werd het prentenboek Otto wil slapen. Dit werd uitgeven in 1998. Leen werkte onder andere voor woestijnvis en de VUM-groep.

Leen van Durme heeft al meer dan 50 boeken geïllustreerd en werkt mee aan de kindertijdschriften van De Eenhoorn. Bovendien valt Leens werk vaak in de smaak bij de Kinder- en Jeugdjury.

Konijnen goochel je niet terug – ISBN: 9789462912991 – Hardcover – 184 p. – Prijs: € 15,95 – Uitgeverij: De Eenhoorn