Recensie: Heradem! – Noella Appermans

on

Noella Appermans heeft een boek geschreven over iets wat we allemaal doen: ademen. En Noella weet waarover ze schrijft, ze heeft zelf drie decennia lang problemen gehad met haar ademhaling. Want een juiste ademhaling is de basis van een goede gezondheid, en voorkomt vele kwalen en ziektes. Het boek is interessant voor iedereen en niet alleen voor astma-, depressie, apneu- en hyperventilatiepatiënten.

‘Heradem!’ is ingedeeld in vier grote delen

Het eerste deel bevat het levensverhaal van de Limburgse gezondheidsconsulente Noella Appermans. Op haar zeventiende kreeg ze haar eerste hyperventilatieaanval. Dertig jaar lang kreeg ze aanvallen en leefde voortdurend met de angst om een aanval te krijgen. Tot ze de Buteyko-methode leerde kennen. Deze manier van ademhalen is ontwikkeld door de Russische arts K. P. Buteyko en dankzij deze methode kan Noella opnieuw ‘herademen’.

Het tweede deel handelt over de anatomie van de ademhaling. Hierin wordt de kern van de ademhaling uitgelegd. Zowel de ademhalingsorganen, de werking van het ademhalingscentrum, de werking van het zenuwstelsel als de anatomie van onze hersenenkomen in dit hoofdstuk aan bod.

In het derde deel ‘Ademen als mentaal proces’ legt Appermans uit hoe we onze adem kunnen beïnvloeden door een positieve instelling, betere eetgewoontes, door meer te bewegen en juist leren ademen door de ademhalingsoefeningen. De adem is een uitdrukking van hoe we ons voelen. Zo betekent dat je rustig ademt, je rustig, ontspannend en gelukkig bent.

Hoe de Buteyko-methode werkt, wordt uitgelegd in het vierde deel. Dokter Buteyko bestudeerde de ademhaling van gezonde en zieke mensen. Hij kwam tot de vaststelling dat te vaak en te diep ademen slecht is voor de gezondheid. Met de negen oefeningen uit het boek kan iedereen leren op een correcte manier te ademen en zich gezonder voelen.

Kom terug op adem dankzij ‘Heradem!’

Noella Appermans heeft met ‘Heradem!’ letterlijk en figuurlijk haar levenswerk geschreven. Het boek is een hulpmiddel voor velen die problemen hebben met ademen. Want de ademhaling is één van de belangrijkste levensfuncties van de mens en wanneer deze niet goed meer werkt, kan het zware gevolgen veroorzaken. Noella heeft haar heil gevonden bij  Buteyko-methode van de Russische arts K. P. Buteyko. Hij ontwikkelde een ademhalingstechniek die intussen al miljoenen astma-, apneu- en hyperventilatiepatiënten heeft geholpen.

heradem1‘Heradem!’ is absoluut de moeite waard om te lezen. Noella heeft het boek op een duidelijke manier geschreven en het bevat vele tips en tricks, schema’s en tekeningen. Ik heb het met veel plezier gelezen en heb de goede voornemens genomen om in de toekomst meer op mijn ademhaling te letten. Mijn lichaam kan er alleen maar baat bij hebben!

Noella Appermans over ‘Haradem!’: “Aanvullend aan de lezingen die ik reeds jaren aan bedrijven, scholen, verenigingen ..geef, wil ik met dit boek een blijvende oplossing aanbieden voor mensen met ademhalingsproblemen, in de ruimste zin van het woord. Leraars, sprekers, sporters, mensen met allergieën, astma, hyperventilatie, CV, stress ..de lijst is lang, maar de kern van onze ademhaling is altijd dezelfde: een ondiepe, kleine en rustige ademhaling, als een Samoerai!”

ISBN: 9789022335420 – Paperback – 158 blz. – Prijs€ 22,50 – Uitgeverij: Manteau

Advertenties