Moniek Vermeulen en Sofie Nachtegael stellen hun boek ‘Kat Is Weg’ voor in Sint-Niklaas

Zondag 21 oktober 2018 stelden auteur Moniek Vermeulen en illustratrice Sofie Nachtegael hun nieuwste boek ‘Kat Is Weg’ voor in de bib van Sint-Niklaas. Het boekje bevat een herkenbaar verhaal voor eerste lezers (AVI-M3) over vriendschap en verliefdheid, ruzie maken en zorgen voor een ziek dier.

sized_sized_DSC_0952

Tijdens de boekvoorstelling las Moniek voor uit het boek, speelden Emma Weyn en Fien De Maere een stukje uit het verhaal, maakte Sofie Nachtegaele een prachtige tekening en Truus Verstocken leerde de kinderen en de ouders een liedje over een kat die niet in bed mag. Met tekst geschreven op het liedje ‘Lepeltjesgewijs’ van Bart Peeters.

sized_sized_DSC_0953

Lettertjessoep

Moniek vertelde over haar nieuwste boek en vertelde ook wat de lettertjes in de soep teweegbracht toen ze kind was. “Wanneer ik 6 à 7 jaar was maakte mijn mama altijd heerlijke soep. Die soep vond ik de allerlekkerste soep van de hele wereld. Het speciale aan de soep was dat het lettertjessoep was, ik vond die lettertjes erin fantastisch. Van mama moest altijd mijn bord leegeten, maar dat was geen probleem. De soep at ik op, maar de lettertjes nam ik met mijn lepel uit het bord en stopte ze in mijn kamer in een doosje. Na een tijd had ik een heel doosje vol letters. Maar er was een probleem, de lettertjes werden zwart en groen en het werd een grote blubber. Bovendien stonk het vreselijk.

Toen mijn mama op mijn kamer het doosje vond en opende zei ik haar: als ik later groot ben, ga ik boeken schrijven. Ik was bang dat ik niet genoeg lettertjes ging hebben om boeken te schrijven. Intussen heb ik al heel veel boeken geschreven en heb gelukkig nog steeds lettertjes.”

sized_sized_DSC_0935 - kopie

Toon, Noor en Kat

“Het boek ‘Kat is Weg’ gaat over Toon, een stoere, maar een beetje bange jongen. Soms is hij verdrietig en soms ook een beetje boos, omdat hij heel graag heeft dat zijn kat, met de zeer toepasselijke naam ‘Kat’, in bed ligt en dat mag niet van mama. 

In het verhaal is ook een meisje, Noor. Zij is een heel lief meisje en is bevriend met Toon. Soms maken ze ruzie en zeggen ze tegen elkaar ‘je bent een beetje stom’, maar toch blijven ze de beste vrienden en spelen ze samen met Kat”. aldus Moniek.

sized_sized_DSC_0942 - kopie

Wanneer iedereen aan Monieks lippen hing -want Moniek is een geboren verhalenvertelster- maakte illustratrice Sofie Nachtegaele een prachtige tekening van Toon, Noor en Kat. Daarna vertelde ze hoe fantastisch ze het vond om met Moniek een boek te mogen maken.

“Lang geleden zat ik bij juf Moniek in het derde leerjaar. Juf Moniek hield van verhalen, boeken, gedichten en …schrijven.  Zelf hield ik ook van verhalen, boeken, gedichten en … tekenen. Wat minder lang geleden werd Monieks aandacht getrokken door één van mijn illustraties. Aangezien ik op dat moment op zoek was naar een verhaal om te illustreren en Moniek een samenwerking met mij wel zag zitten, besloten we samen een boekje te maken.

sized_sized_DSC_0973

Uitgeefster Marita Vermeulen van De Eenhoorn stelde voor een boekje voor jonge lezers te maken met een kat erin. Op één van mijn prenten had ze immers een kat gezien die erg vals keek. De blik van die kat sprak tot haar verbeelding. Moniek zou voor de tekst zorgen en ik mocht de kat en de twee hoofdpersonages vorm geven.

Wanneer Moniek mij het verhaal van Noor en Toon bezorgde, gingen de radertjes in mijn hoofd aan het draaien. Het fijne aan illustreren is immers dat je niet enkel probeert weer te geven wat er in het verhaal gebeurt, maar er ook dingen aan mag toevoegen en je fantasie erbij mag gebruiken. Je vertelt dus eigenlijk samen met de schrijver het verhaal. Zo kon ik al schetsend mee bedenken hoe Noor en Toon eruit zien, wat ze graag doen en wat het favoriete speelgoedje is van Kat.

De pittige Noor houdt wel van voetbal, volgens mij, Toon houdt van Kat en van boeken en Kat … is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ik probeerde me haar tijdens het schetsen en schilderen voor te stellen terwijl ze stoer wegliep toen er ruzie ontstond of hoe ze genoot van een knuffel van Toon. Soms werden mijn kinderen ingeschakeld om een bepaalde situatie uit te beelden. Dan maakte ik foto’s en schetste en schilderde ik nadien een bepaalde prent.

Natuurlijk liep het niet allemaal van een leien dakje. Noor en Toon kregen meer dan één make-over. En toen ik na het schetsen begon te schilderen, moest ik regelmatig opnieuw beginnen omdat het resultaat niet was wat ik hoopte of verwachte. Nog niet zo lang geleden –op 12 september om precies te zijn- verscheen ‘Kat Is Weg’ bij Uitgeverij De Eenhoorn. Maanden van schrijven en illustreren, overleggen en bijsturen gingen eraan vooraf. Soms was het wringen en wroeten, soms ging het als vanzelf. Maar nu we het boek uiteindelijk in handen hebben, is de voldoening enorm”, aldus Sofie Nachtegaele.

kat_is_weg-min_1Na de boekvoorstelling was er een hapje en een drankje en kon iedereen zijn boek laten signeren door Moniek en Sofie. Ook was er nog een workshop om een poezenmasker te maken. Na deze prachtige boekvoorstelling was er een einde gekomen aan deze fijne zondagmorgen.

KAT IS WEG – ISBN: 9789462913561 – Hardcover – 26 blz. – Prijs: € 9,95 – Uitgeverij: De Eenhoorn

Bekijk HIER alle foto’s

Advertenties