Recensie: Dikke Freddy in het zilver – Erik Vlaminck

on

‘Brieven van Dikke Freddy’ is al sinds 1993 een column van schrijver Erik Vlaminck. De brieven van Frederik De Meester, beter bekend als Dikke Freddy, werden gepubliceerd in Alert (tijdschrift voor sociaal werk en politiek, later opgenomen op het webplatform www.sociaal.net) en op de opiniepagina’s van De Standaard. Vijfentwintig jaar later heeft Erik Vlaminck de leukste brieven gebundeld in ‘Dikke Freddy in het zilver’.

Dikke Freddy is een dakloze, eigenzinnige en egoïstische man die over alles en iedereen een eigen mening heeft. Brieven schrijven en op café gaan zijn de enige bezigheden van Freddy.

Van Johan Vande Lanotte, Ivo Mechels van Test Aankoop, Bart De Wever, de firma Vanden Borre, de politiecommissaris van Antwerpen, de directie van de BRT,  Geert Bourgeois tot Maggie De Block. Zij en vele anderen worden aangeschreven door Dikke Freddy, die hen zijn ongezouten mening geeft over zowel kleine als grote problemen die hem dwars zitten.

dikke2Dikke Freddy stelt in zijn brieven met veel humor reële problemen voor, zodanig dat ze grappig overkomen, maar toch veel aan waarheid bevatten.

‘Dikke Freddy in het zilver’ bevat meer dan 70 brieven waarin Freddy zijn gedacht schrijft. Vaak legt hij ook absurde voorstellen op tafel, met steeds hetzelfde doel: zijn penibele situatie waarin hij zich bevindt, verbeteren.

Voor hij in 1994 voltijds schrijver werd, werkte Erik Vlaminck eerst in de psychiatrie en daarna in de thuislozenzorg. Sporen daarvan zijn in al zijn boeken en theaterwerk terug te vinden, maar de hilarische Brieven van Dikke Freddy zijn wel het meest tastbare gevolg en vervolg van een confrontatie met mensen die het in het leven niet op een presenteerblaadje kregen. Eerder verscheen er bij Uitgeverij Vrijdag ‘Dikke Freddy aan zee’.

ISBN: 9789460016929 – Paperback – 176 blz. – Prijs: € 9,99 – Uitgeverij: Vrijdag

Advertenties