Rosine De Dijn stelt haar boek ‘De Vrouwen van Rubens’ voor op de Boekenbeurs

on

In het barokjaar 2018 spelen Antwerpen en Rubens een vooraanstaande rol. Rosine De Dijn schreef met ‘De Vrouwen van Rubens’ een boek over de vader van de barok.

sized_DSC_0294

Op het geel podium ging ze in gesprek met Eric Rinckhout over deze bijzondere periode in de kunstgeschiedenis en de drie belangrijke vrouwen in het leven van Pieter Paul Rubens : Isabella Brant, Hélène Fourmant en Maria Pypelinckx.

sized_DSC_0293

Peter Paul Rubens staat bekend om zijn weelderige vrouwenportretten, die een overweldigende zinnelijkheid uitstralen. Niet alleen zijn kunst, maar ook zijn hele leven werd in grote mate beïnvloed door vrouwen. Zijn jeugd wordt getekend door de buitenechtelijke relatie van zijn vader met Anna van Saksen, de echtgenote van Willem van Oranje. Het avontuurtje resulteert in de verbanning van Rubens’ ouders en stort de familie in financiële ellende.

Zijn moeder, Maria Pypelinckx, slaagt erin om in moeilijke omstandigheden de eindjes aan elkaar te knopen. In 1609 huwt Rubens zijn eerste liefde Isabella Brant, die op jonge leeftijd overlijdt aan de gevolgen van de pest. De zestienjarige Hélène Fourment, een Antwerpse koopmansdochter, wordt zijn tweede vrouw en muze. En dan zijn er nog zijn vorstelijke opdrachtgeefsters: de Franse koningin Maria de Medici, vrouw van Henri IV, voor wie hij indrukwekkende allegorieën schildert, en infante Isabella, landvoogdes der Nederlanden, van wie hij ook raadgever en vertrouweling is.

ISBN 978-94-6310-379-4 – Hardcover – Prijs: € 24,99 – Uitgeverij: Polis

Advertenties