‘Fietsen’ van Gregie De Maeyer heruitgebracht

on

Met ‘Fietsen’ won wijlen Gregie De Maeyer (1951-1998) de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur. Hij wordt aanzien als één van de meest vernieuwende en baanbrekende figuren uit de Vlaamse jeugdliteratuur. Hij was ook gelauwerd illustrator. Naar aanleiding van zijn 20-jarig overlijden werd dit boek heruitgegeven in een vormgeving van zijn zoon Peer De Maeyer.

Peer de Maeyer vertelt: ‘Vorig jaar zijn wij gecontacteerd door de Heemkundige Kring in Kruibeke, waar ik woon. Om zijn 20-jarig overlijden te herdenken werd er een tentoonstelling georganiseerd over mijn vader in de Heemkundige Kring Wissekerke in Bazel.

sized_sized_DSC_0231

Maar wat kan je beter doen om een schrijver te eren dan een boek uit te brengen? De grootste eer die je kan geven is een heruitgave van zijn werk. Eén werk kwam hiervoor in aanmerking: ‘Fietsen’. Mijn uitgever Els ging direct akkoord. Het is een heruitgave van het oorspronkelijk boek ‘Fietsen’ van mijn vader, maar ondertussen is het een bundel geworden van drie klassiekers.Naast ‘Fietsen’ bevat het boek ook de verhalen ‘In de Put’ en ‘Mama’.

sized_sized_DSC_0233Op zolder van moeder heb ik alle originele illustraties gezocht. Maar er ontbraken er een paar, mijn vader gaf soms illustraties weg aan familie of vrienden, en het was moeilijk te traceren aan wie hij de ontbrekende illustraties gegeven had. Maar ze zijn toch gevonden en  daarna zijn ze ingescand door de uitgeverij.

De illustraties zijn hetzelfde van in het oorspronkelijk boek. Ze waren in zwart-wit, omdat het te duur was om in kleur te drukken. Mijn vader maakte zijn tekeningen met Oost-Indische inkt. Ik heb er zelf ook kleur ingestoken.

Ik heb het heel emotioneel moeilijk gehad met de tentoonstelling. In het leven van mijn vader is er heel wat gebeurd en dat was wel pittig. Mijn vader heeft baanbrekend werk geleverd en nu besef ik ten volle wat mijn vader voor de boekenwereld betekend heeft. Ik ben al 22 jaar met boeken bezig, maar was spannend om dit boek te maken. Dit boek is het ultieme eerbetoon aan mijn vader.’ aldus Peer De Maeyer.

ISBN 978-94-6131-916-6 – Hardcover – Prijs: € 16,99 – Uitgeverij: Van Halewyck

sized_sized_DSC_0237