Op ontdekkingstocht door België met het boek ‘Verdwijnend België’

on

Op het Oranje Podium op de Boekenbeurs kon je mee op ontdekkingstocht naar 50 vergeten plekken in België. Locaties die ooit state-of-the-art waren, zijn vandaag bijna verdwenen. Hoe is het zo ver kunnen komen? Wat was de geschiedenis van elk van die plekken?

Bart Vanacker en Reinout Bossuyt maakten met ‘Verdwijnend België’ er een boek over waarin ze ons meenemen op hun ontdekkingstocht doorheen België. Toeristische trekpleisters laten ze links liggen, wel krijg je als lezer een unieke blik op vijftig plaatsen in België die dreigen te verdwijnen of al van de kaart zijn gewist. Stille getuigen van andere tijden. ‘Verdwijnend België’ geeft die vergeten plekken een tweede leven in woord en beeld. Reinout Bossuyt nam ons mee op hun fascinerende rondreis door de tijd.

“België ligt bezaaid met grofweg 20.000 beschermde kapellen, belforten, molens en stadsgezichten. Maar wie rond kijkt bespeurt al snel de honderden, misschien wel duizenden even intrigerende plaatsen: fabrieken, stations, schoorstenen, steenkoolmijnen, stoommachines, bruggen en wegen. Om wat voor reden ook hebben ze naast promotie tot beschermd monument gegrepen en staan ze weg te kwijnen. In het slechtste geval eindigen ze met een sloopkogel tegen hun voorgevel.

En toch, wat van de kaart geborsteld wordt laat niet alleen een gapende wonde achter in het landschap. In de loop van de jaren slaat het ook een gat in ons geheugen. Neem nu de Borinage. Kan je je voorstellen dat de industriële revolutie op het Europese vasteland in de 18de eeuw ontkiemde op deze plek? De streek rond Bergen lag toen bedolven onder een spinnenweb van spoorwegen, schoorstenen, fabrieken en honderden kolenmijnen. Het merendeel verdween nadat de economie in het begin van de 20ste eeuw in elkaar donderde. En nu kan je de opgedirkte mijnen tellen op je vingers van één hand. In hun schaduw zakken tientallen ruïnes door hun benen.

sized_DSC_0267 - kopie

Ik ben al 15 jaar gefascineerd door deze verhalen. Bart en ik raakten in de ban van deze verlaten plaatsen en met dit boek willen we nog meer over de geschiedenis schrijven. We willen je door onze ogen laten meekijken naar de pracht van vergeten wegen, kanalen en spoorlijnen. Naar de onthoofde textielindustrie, markante industriële kathedralen, koninklijke praal, oorlogsrelicten, een woonwijk die van de aardbodem is verdwenen, een sprookjesachtig kasteel en naar enkele populaire attracties van weleer. De tijd is er rijp voor.

2018 is het Europese jaar van het Cultureel Erfgoed en vieren we de diversiteit en de rijkdom van ons erfgoed. Dus ook van de verwaarloosde plaatsen, die we ontdekten achter een dichtgespijkerde deur. Hoe is het zover kunnen komen? Waar is het ontspoord? Wanneer verschenen de eerste barstjes? En hoe zagen de gouden jaren eruit? Dat vind je terug in dit boek. We hebben 300 plaatsen bezocht en een strenge selectie gemaakt van een brede waaier van erfgoed in ons land.

sized_DSC_0269 - kopie

In het boek staan 50 plaatsen en er komen acht thema’s aan bod: Ter land, ter zee en in de lucht, snit en naad, langs ijzeren wegen, o dierbaar België, kathedralen van de industrie, huis en thuis, speeltijd en ten oorlog.

Een van de verdwenen plaatsen is Camping Cosmos. De meest beruchte camping van het land lag lange tijd in het duingebied tussen Westende en Lombardsijde. Er is zelfs een film over gemaakt. Deze camping moest gesloten worden om het natuurgebied te herstellen. Nu is het een stort…”, vertelde Reinout Bossuyt.

sized_DSC_0290In het boek komen o.a. de Grenspost in Abele, Spoorlijn 86 van Ronse naar Basècles, het kasteel van Mese in Lede, de prestigieuze bronsgieterij in Brussel (waar het standbeeld van Brabo dat op de Grote Markt staat in Antwerpen werd vervaardigd), de Hippodroom in Groenendaal, de blekerij van Alsberghe-Van Oost in Gent was één van de pronkstukken van de Belgische economie en is nu verdwenen, de kolenwasserij uit Beringen, Tour in Marche-en-Famenne en de Commandobunker in Kemmel, die je nog steeds kan bezoeken, komen aan bod. Wil je alle locaties bezoeken dan moet je 1200 km afleggen kris kras door het land.

Verdwijnend België – Bart Vanacker & Reinout Bossuyt – ISBN: 9789089316547 – Hardcover – 176 blz. – Prijs: € 27,50 – Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts

Advertenties