‘Robbes Hollywood aan de Schelde’ – Een prachtig boek over de filmgeschiedenis van de Vlaamse film

on

De Vlaamse regisseur Robbe De Hert heeft al heel wat films op zijn palmares staan. Hij regisseerde onder meer ‘De Witte van Sichem’, ‘Lijmen/Het Been’ en ‘Gaston’s War’ en mocht voor zijn werk al heel wat prijzen in ontvangst nemen.

“Cinema is mijn leven, heel mijn leven is cinema” – Robbe De Hert

sized_sized_DSC_0428In 2018 kon hij, na 20 jaar, zijn documentaire ‘Hollywood aan de Schelde’ afwerken. Deze documentaire gaat over de geschiedenis van de Belgische film. Het project liep vele jaren vertraging op door gebrek aan een producent die de film mee wilde financieren. Dankzij crowdfunding en de steun van een aantal filmliefhebbers kon de film worden afgewerkt en ‘Hollywood aan de Schelde’ ging op 14 september in première op het Filmfestival van Oostende. Robbe De Hert kreeg ook een ‘Ster’ op de zeedijk, als bekroning voor zijn hele loopbaan in de cinema. Van de 200 uur materiaal dat hij beschikbaar heeft, is er film van twee uur gemaakt.

Naast de docufilm is er ook ‘Robbes Hollywood aan de Schelde’ verschenen. Een boek met bijkomende commentaar over de film, samengesteld door auteur Freddy Michiels. Voor het boek bundelden de Antwerpse Filmpersbond, vzw kmo-promoties en uitgeverij Pandora de krachten. Robbe De Hert ging op de Boekenbeurs in gesprek met Freddy Michiels, Lukas De Vos, Robbe De Hert, Willem Thijssen en Jim van Leemput.

sized_sized_DSC_0456

“Waar ik het meest trots op ben? Een week wakker blijven in Cannes tijdens het filmfestival” – Robbe De Hert

Freddy Michiels had een ‘programmaboek’ bij de documentaire van Robbe De Hert voor ogen, het werd uiteindelijk een meer dan 200 bladzijden tellend naslagwerk geworden met veel verhalen en unieke, vaak nooit gepubliceerde foto’s. 

In ‘Robbes Hollywood aan de Schelde’ leren we Robbe De Hert beter kennen, interviewen Erik Van Looy en Jan Verheyen de Antwerpse regisseur en in negen hoofdstukken wordt de geschiedenis van de film in Vlaanderen vertelt door diverse journalisten. Ze brengen met anekdotes en verhalen een overzicht van de film vanaf 1896 tot op heden. Het boek is een mooi en welverdiend eerbetoon aan De Hert, boordevol unieke verhalen en foto’s.Kortom, een boek dat zeker niet mag ontbreken bij elke filmliefhebber.

Robbes Hollywood aan de Schelde – ISBN: 9789053254516 – 206 blz. – Prijs: € 24,95 – Uitgeverij: Pandora Publishers