Recensie: Een Onverwachte Kerst – Natalie Cox

on

Elk jaar in september begin ik al te denken aan de winter. De dagen beginnen te korten, de koude die op komst is, om nog maar te zwijgen van de regen- en sneeuwbuien. Maar er is wel iets waar ik altijd naar uitkijk in deze donkere periode en dat is de kerstperiode. In november begint het voor mij al te kriebelen om het huis om te toveren in de volledige kerstsfeer, inclusief een grote kerstboom. Want zeg nu zelf, een kerstboom in huis met fonkelende lichtjes, mooie ballen en de warme sfeer die er rond hangt, bezorgt toch een glimlach op ieders mond?

Maar er zijn ook mensen die een hekel hebben aan Kerstmis en die liever zouden verdwijnen in deze periode. Auteur Natalie Cox heeft er een roman over geschreven: ‘Een onverwachte Kerst’.

Natalie Cox is het pseudoniem van de Britse schrijfster Betsy Tobin. Van de literaire romans die ze onder haar eigen naam publiceerde werden in Engeland ruim 100.000 exemplaren verkocht. Met ‘Een onverwachte Kerst’ bewijst ze zich als een geweldige nieuwe stem in het feelgood genre. Naast het schrijven runt ze een kleine, onafhankelijke boekhandel annex café in Londen. De originele titel is ‘Not just for Christmas’ en is vertaald naar het Nederlands door Anne Jongeling.

Nestel je knus in je sofa met een fleece dekentje en een glas wijn of een warme kop chocolademelk en geniet vele uurtjes van deze heerlijke feelgoodroman.

Het verhaal

Het hoofdpersonage is de 31-jarige Charlie. Charlie woont in Londen en baalt van Kerstmis. Ze kan nooit wachten tot het 1 januari is. Maar toch zijn er enkele positieve kanten aan Kerstmis voor haar: de kersttaart, echte kerstbomen en natuurlijk de vrije dagen.

Maar dit jaar zou wel eens de ergste decembermaand van haar leven kunnen worden. Haar moeder heeft besloten om de feestdagen met haar vijfde man in Australië door te brengen en haar vriend Lionel heeft haar na vier jaar ingeruild voor zijn personal trainer.

onver1Voor het eerst Kerstmis vieren zonder je geliefde is extra pijnlijk en daarom besluit Charlie om dit jaar niet mee te doen. Maar er hangt Charlie nog meer onheil in de lucht. Door een gaslek in het appartement bij haar bovenbuur wordt Charlie’s appartement getroffen en ligt ze in het ziekenhuis met een lichte hersenschudding. Single, een lichte hersenschudding en tijdelijk dakloos, het stemt Charlie er schoorvoetend mee in om de feestdagen door te brengen bij haar nichtje Jez in het plattelandsdorpje Devon, om mee te helpen in het luxe hondenhotel van haar nichtje.

Charlie heeft het zo niet voor harige viervoeters, maar ze besluit er het beste van te maken. Haar nicht Jez beslist om Kerst door te brengen met haar geliefde in Lapland en Charlie belooft om voor de honden te zorgen. Er is wel één probleem: ze weet niets van honden. Gelukkig kan ze rekenen op hulp van de Bulgaarse buurman Valko. Charlie blijft moederziel alleen met de twee malamutes, een hoogzwangere beagle, een oude poedel en een dwergkeeshond en kijkt er naar uit om de kerstdagen rustig door te brengen.

Maar haar plannen voor een rustige Kerst met enkel honden als gezelschap vallen in duigen wanneer ze de Deense dog Malcolm en zijn knappe baasje -maar helaas al verloofd- Hugo ontmoet. En als klap op de vuurpijl is er ook nog Cal, de aantrekkelijke, maar vreselijk arrogante lokale dierenarts. Deze Kerst zou wel eens interessanter kunnen worden dan Charlie ooit had verwacht. Want met Kerst kunnen er bijzondere dingen gebeuren…

Met ‘Een onverwachte Kerst’ schreef Natalie Cox een heerlijke kerstkomedie over Charlie, een onhandige en eigenzinnige stadsmus, die Kerst ongepland moet doorbrengen op het platteland en in allerhande situaties terechtkomt. Dit romantisch verhaal leest vlot en brengt je meteen in de kerststemming. Eén ding, zelfs al hou je niet van honden, deze viervoeters zullen ongetwijfeld je hart doen smelten.

Als u houdt van Kerst, honden of allebei, dan mag deze grappige en sprankelende roman zeker niet in je boekenkast ontbreken. Een ideaal kerstcadeau!

ISBN: 9789022585726 – Paperback – 304 blz. – Prijs: € 15,00 – Uitgeverij: Boekerij