Recensie: Onvoltooid Tegenwoordig – Paul Michiels

sized_onvoltooid-tegenwoordig_hrOp 15 juni 2018 werd Paul Michiels 70 jaar. De zanger van o.a. Soulsister heeft voor deze gelegenheid een driedubbele cd ‘Ageless’ uitgebracht. Ook schreef Paul zijn memoires in het boek ‘Onvoltooid Tegenwoordig’ neer. Een boek over het wel en wee van Polle Pap, zoals hij eigenlijk liever niét genoemd wordt. Paul schrijft over zijn onbezorgde, gelukkige jeugd als zoon van een melkboer in Heist-op-den-Berg. Naar school gaan deed hij niet graag. Paul was geen dommerik, maar was niet gemotiveerd en op zijn vijftiende trok hij de schoolpoort achter zich dicht.

“School, dat was niets voor mij. Daar had ik geen geduld voor.”

Muziek daarentegen heeft hem altijd geïnteresseerd. Op de radio en televisie ontdekte hij sterren als Brenda lee, Paul Anka, Roy Orbison en Stevie Wonder. Paul was zeer ambitieus om zelf muzikant te worden en met Octopus scoorde hij een eerste hit. Het grote succes kwam er nadat Jan Leyers hem ontmoette en ze samen Soulsister oprichtten.

“Dat Jan en ik zo verschillend waren, was geen nadeel, maar een voordeel: we vulden elkaar aan.”

45147746_1851753184923850_7097683196103360512_nIn ‘Onvoltooid Tegenwoordig’ blikt Michiels terug op de successen van Souslister, maar ook over het feit dat de waardering van bepaalde media en grote concertorganisatoren in Vlaanderen altijd is uitgebleven. Over de vrouwen en kinderen in zijn leven, over zijn fans en over het feit dat hij voor velen een ‘vrouwenzot’ of een ‘arrogante klootzak’ is.

“Ik vind mezelf een grote gelukzak als ik bedenk hoe ik, ongeschoold en van bescheiden komaf, mijn muzikale talent in mijn eentje heb kunnen ontwikkelen en zelfs wereldwijd verspreiden.”

In de epiloog kijkt hij vooruit naar de toekomst. De gedachte dat hij binnen dertig jaar honderd jaar zal zijn, blijft hem achtervolgen. Paul ziet de toekomst echter rooskleurig in, want hij heeft het gevoel dat hij het beste nog moet meemaken en dat zijn levenslust nog altijd reusachtig groot is. Naast de biografie bevat het boek tientallen foto’s uit het leven van Paul.

‘Onvoltooid Tegenwoordig’ is een biografie van een van de populairste zangers van ons land. Paul Michiels vertelt onverbloemd zijn levensverhaal, over de grote muzikale successen, maar ook zijn losbandigheid, het zoeken naar een muzikale identiteit, van breken en scheiden. ‘Onvoltooid Tegenwoordig’ is een boek dat vlot leest en zeker zijn weg zal vinden naar de vele fans.

ISBN: 9789089318817 – Hardcover – 168 blz. – Prijs: € 24,99 – Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts