Recensie: Zullen we samen schuilen? Een kleine jongen in Oradour – Patricia De Landtsheer

on

‘Zullen we samen schuilen?  Een kleine jongen in Oradour’ van auteur Patricia De Landtsheer gaat over het waargebeurde verhaal van Roger Godfrin, een bijna achtjarige jongen die tijdens de Tweede Wereldoorlog weet te ontsnappen aan een vergeldingsactie van de Duitse bezetter. Het boek verscheen voor het eerst in 2014 en is nu opnieuw uitgebracht.

Het verhaal begint op zaterdag 10 juni 1944. In het Franse dorpje Oradour-sur-Glane woont Roger met zijn familie. Het leven gaat zijn gewone gang, tot er plotseling de Nazi’s het dorp binnenvallen en alle inwoners doodschieten, om nadien het hele dorp in brand te steken. De kleine Roger weet echter te ontsnappen en vlucht weg.

Roger Godfrin heeft het geluk dat hij uit de handen van de Duitsers weet te blijven en heeft, tegen beter weten in, nog steeds de hoop dat zijn familieleden nog leven. Roger is totaal uitgeput en heeft een schotwonde aan zijn kuit wanneer Gabriel, een man uit een nabijgelegen gehucht, de jongen vindt. Gabriel neemt hem mee naar een kasteeltje, waar hij de nodige zorgen krijgt. Roger krijgt er eten, een warm bed en een dokter verzorgt zijn wonde.

Toch loopt hij op een nacht weg en gaat terug naar Oradour. Hij hoopt er zijn ouders, zijn broer en zijn zussen terug te vinden. Maar de teleurstelling is groot wanneer hij het totaal afgebrande dorp bereikt…

pat4‘Zullen we samen schuilen?’ bevat een ontroerende verhaal, geschreven door Patricia De Landtsheer, voor zowel jongeren als volwassenen.  Het is een boek over de gruwelijke taferelen die in Oradour hebben plaats gevonden. Op 10 juni 1944 zijn er ongeveer 642 mensen gedood in dit vredig dorpje. Een dertigtal hebben de aanslag die bewuste namiddag overleefd, mensen die toevallig niet in het dorp waren en enkelen die op bijna miraculeuze wijze wisten te ontsnappen, zoals Roger. Het is een zeer emotioneel en pakkend verhaal dat de lezer aanzet tot nadenken, over een gebeurtenis dat nooit mag vergeten worden.

In het nawoord vertelt de auteur waarom ze het verhaal van de kleine Roger geschreven heeft. Patricia heeft dit waargebeurd verhaal verwerkt tot een historische roman waarin realiteit en fictie naadloos in elkaar over lopen. Achteraan het boek staan nog drie foto’s, waaronder die van Roger Godfrin.

ISBN: 9789059277113 – Paperback met flappen – 120 blz. – Prijs: € 17,50 – Uitgeverij C. De Vries-Brouwers