Recensie: De Reden Waarom – Roland Bergeys

Auteur Roland Bergeys heeft met ‘De reden waarom’ een dubbelroman geschreven. Het lijvige boek (400 blz.) bevat twee romans: ‘De reden waarom de oude man onder de tram liep’ en ‘De reden waarom de man zijn dochter niet meer zag’. Twee uitstekende verhalen over twee mannen die op een dag besluiten hun lot in eigen handen te nemen.

De reden waarom de oude man onder de tram liep

sized_DE REDEN WAAROM ACHTERFAP
Roland Bergeys    Foto: Koen Broos

De 90-jarige Alfred Wittewrongel uit Mortsel is een gepensioneerde schipper. Hij is al 34 jaar weduwnaar en heeft een dochter en een schoonzoon. Alfred is levensmoe en besluit er een eind aan te maken. Hij loopt onder de tram, die bestuurd wordt door zijn eigen schoonzoon. Alfred heeft in zijn broekzak een briefje steken waarop staat ‘Ze hebben mij gedwongen!’

Wat is de reden van zijn zelfmoord? Zijn dochter die nogal bruut reageert tegen hem en haar vader het liefst in een bejaardentehuis wil stoppen? Of komt het door zijn overleden vrouw, waarvan hij vermoedt dat ze hem ooit bedrogen heeft? Of is het door zijn schoonzoon, die hij maar een nietsnut vindt?

‘De reden waarom de oude man onder de tram liep’ is een roman over wanhoop, minnaars, hoeren en onverwachte situaties, met de nodige dosis zwarte humor.

De reden waarom de man zijn dochter niet meer zag

roland1Een man maakt voortdurend ruzie met zijn vrouw én zijn schoonmoeder. Het echtpaar heeft een dochter, die lijdt onder deze situatie. Bij een zoveelste ruzie slaat de schoonmoeder een ingelijste puzzel op het hoofd van de man kapot. De maat is vol voor de man en hij verlaat het echtelijk huis. Het koppel staat aan het begin van een echte vechtscheiding. Onder invloed van de schoonmoeder mag de vader zijn dochter niet meer zien…

‘De reden waarom’ is een uitstekend boek geschreven door Roland Bergeys. De twee verhalen bevatten alles wat een goede roman nodig heeft: spanning, bizarre situaties, soms aangrijpend en dan weer hilarisch. Rode draad in beide verhalen zijn de twee mannen die elk strijden tegen het onrecht dat hen is aangedaan.

Rolands nieuwste boek lezen was voor mij verslavend, de auteur weet zijn verhaal zo op te bouwen dat je steeds benieuwd bent wat er gaat volgen en je het liefst van al het boek in één ruk wilt uitlezen. Voor mij is ‘De reden waarom’ een echte aanrader!

sized_BOEKENBEURS 2

Roland Bergeys (1954) is (theater)auteur. Zijn teksten werden onder andere gespeeld op het Europees Theaterfestival, in het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (MUHKA), en in de Zoo in Antwerpen.

Daarnaast schreef hij met ‘Gaan jullie ons nu doodschieten?’, ‘Oorlogsliefde’ (beide Lannoo) en ‘Aanvallen! – Het verhaal van Ward van het 13e’ (de Vries-Brouwers) en ‘De verdwijning van Anna Verduyn’ (Les Iles) vier boeken die elk in dialoog staan met de wereldoorloggeschiedenis. 

Verder schreef Roland het jeugdboek ‘Blind’ (Les Iles) en ‘Land van Klei’ (Write History), een bundel verhalen over steenbakkers anno 1900. De dubbelroman ‘De reden waarom’, uitgebracht bij Lannoo, is zijn zevende boek.

De auteur won o.a. de Hendrik Prijs-prijs voor korte verhalen in 1996, interviewde in diverse theaters meer dan duizend kunstenaars in Radio Minerva’s Foyer voor wat men noemt een “levend publiek”, richtte de groep Uitgelezen Gezelschap op (Nekka-selectie ’03, Internationaal Festival Labadoux ’04, laureaat Stadsklank Antwerpen ’04), en richtte eveneens de muziekgroepen Berline en Borsalino op.

DE REDEN WAAROM – ISBN: 9789401442862 – 399 blz. – Prijs: € 14,99 – Uitgeverij: Lannoo

Advertenties