Recensie: De Kiekeboes 152 – Niet Van Gisteren – Merho

on

Op 6 februari 2019 is de nieuwe Kiekeboes-strip van Merho: ‘Niet Van Gisteren’ verschenen. Deze strip speelt zich voor het eerst af in Limburg en onze vrienden bezoeken er onder andere Tongeren, Genk, Hasselt, Peer, Beringen en Sint-Truiden.

kiek2

Het verhaal

Jens gaat samen met Fanny naar Limburg om er een reportage over het Limburgse mijnverleden te maken. Wanneer ze C-mine in Genk verlaten hebben, springt er plots een mijnwerker voor hun auto. De mijnwerker is gewond aan zijn hoofd en wil een lift naar zijn huis in de tuinwijk.

Wanneer ze hem aan zijn huis hebben afgezet, merkt Fanny op dat de zonderlinge mijnwerker zijn gouden zakhorloge op de achterbank heeft laten liggen. Fanny en Jens keren terug naar de man zijn huis, maar het blijkt de de mijnwerker niet op dit adres woont. Bij het gepensioneerd koppel dat er woont hangt er wel een foto in de gang met de man erop.

kiek1Volgens de man des huizes is het zijn verre neef Angelo Damachni die op de zwart-witfoto staat. Angelo is lang geleden verdwenen tijdens de grote mijnstaking in Zwartberg.  Fanny en Jens staan voor een raadsel, hoe kan het dat de mijnwerker er nu nog precies hetzelfde uitziet als op de oude foto?

Misschien krijgen ze hulp van Marcel Kiekeboe, die samen met zijn vrouw Charlotte, hun zoon Konstantinopel en nonkel Vital naar Limburg trekken om er bezienswaardigheden te bezoeken..

kiek3Met ‘Niet Van Gisteren’ zet Merho de provincie Limburg in de kijker. De Kiekeboes bezoeken er diverse toeristische attracties en komen ook enkele BV’s uit Limburg tegen op hun weg.

Naar aanleiding van deze strip toont C-mine cultuurcentrum een aantal originele tekeningen van de strip en een aantal objecten die Merho gebruikte in zijn tekeningen.

De expo loopt van 1 februari t.e.m. 8 maart in de polyvalente ruimte. Op zaterdag 23 februari 2019 is er een meet & greet met striptekenaar Merho om 14.00 uur in de jeugdafdeling van de bibliotheek. Merho gaat in gesprek met Frieda Van Wyck. Meer info vind je HIER

De Kiekeboes 152 – Niet Van Gisteren – ISBN: 9789002266744 – Paperback – 48 blz. – Prijs: € 6,99 – Uitgeverij: Standaard Uitgeverij