Recensie: Nee heb je – Charlotte de Monchy

De Nederlandse auteur Charlotte de Monchy (1979)  debuteerde in 2014 met ‘Zes Maanden Zonder’, een feelgood-roman die zeer goed ontvangen werd bij de lezers en pers. Daarna verschenen er met ‘Enkeltje Ierland’ en ‘Eens Gegeven’ nog meer vrolijke, sprankelende feelgood-romans van haar. Haar vorige romans speelden zich af in Ierland en Amsterdam, in ‘Nee heb je’ neemt ze ons mee naar Bali, het prachtige eiland waar Charlotte de Monchy met haar gezin woont.

nee1Het verhaal start in Amsterdam. Bobbie is projectleider bij Wilkerson Real Estate, een vastgoedbedrijf waar de werknemers lange uren kloppen. Wanneer Bobbie een gesprek heeft met Wendelien, de bedrijfscoach, verschijnt er op haar netvlies alleen maar een testbeeld. Ze beseft dat ze misschien toch wel een beetje overwerkt is. Gelukkig heeft haar baas een klusje voor haar op Bali, het eiland waar haar zus Lauren woont, met wie ze na een ruzie al negen jaar geen contact meer heeft. Het enige wat Bobbie in Bali moet regelen is de uitkoop van een surfschool, zodat het bedrijf daar een luxe resort kan bouwen. Hiervoor krijgt ze drie maanden tijd. Als de zaak geregeld is, heeft ze tijd genoeg om haar batterijen op te landen en haar ruzie met Lauren bij te leggen.

Bobbie vertrekt vol goede moed naar Canggu, in het zuidwesten van Bali, maar het pakt allemaal heel anders uit dan verwacht. Lauren staat niet echt te springen als Bobbie na negen jaar stilte onverwachts met een enorme koffer op de veranda van haar restaurant staat. En dan is er nog Samuel Kraanendonk, de eigenaar van de surfschool The Old Spot, die voet bij stuk houdt dat hij de surfschool niet verkoopt…

Maar Bobbie is een echte strever en winnen zit in haar bloed. Ze is ervan overtuigt dat ze zowel Lauren als Samuel zal kunnen ompraten. Om te beginnen wil ze Samuel beter leren kennen. En dan is nog de vraag: hoe kan ze hem overhalen om de grond toch te verkopen?

nee2De enige optie hiervoor is surflessen boeken bij Samuel. Maar die heeft haar doorzichtig plannetje door en laat haar al vanaf de eerste les weten dat hij bij zijn besluit blijft. Maar toch geeft Bobbie niet op: een nee heb je, ja kun je krijgen..

Kan ze Samuel ompraten en komt het terug goed met haar zus? Is het misschien zijzelf die een andere weg moet inslaan in haar leven?

Auteur Charlotte de Monchy neemt je mee naar het prachtige eiland Bali met zijn parelwitte bountystranden en surfparadijs bij uitstek, waar de mensen een heel relaxed leven leiden en elkaar helpen. Door het feit dat ze op Bali woont kan ze de cultuur, tradities, ceremonies en het hindoeïsme exact naar waarheid beschrijven. Maar op deze toeristische trekpleister is er helaas ook de keerzijde van de medaille. Op het eiland is veel armoede en kampt met een enorme stroom aan plastic afval. Deze realiteit gaat Charlotte niet uit de weg en verwerkt ze in haar roman. Toch is ‘Nee Heb Je’ een vrolijke en sprankelende feelgood-roman waar je blij van wordt.

Niet alleen het verhaal is een topper, maar ook de hoofdpersonages. We maken kennis met  Bobbie, een single vrouw die vlucht voor haar verleden. Haar zus Lauren, een gescheiden vrouw met een mannenfobie. Ze runt een restaurant en heeft een zoontje Morris. En dan is er nog de surfleraar Samuel met zijn halflange blonde krulhaar en een gebronst Ryan Gosling torso.

Met deze roman is het 100% genieten en helemaal in de stijl zoals we van Charlotte gewend zijn. Een goed en vlot geschreven verhaal met veel humor en liefde, over het leven zoals het is op Bali. Ook leert Charlotte ons dat je soms een andere weg moet inslaan in je leven. Het is vaak nodig om iets op te geven in je leven, ook al heb je geen idee wat ervoor in de plaats komt.

Ook de fans van Jill Mansell zullen genieten van deze roman!

‘Nee heb je’ zorgt voor ontspannende, heerlijke uurtjes leesplezier. Na een donkere winter, verlangen we allemaal naar de zon, zee en strand. Het was een goede zet van de Monchy om een zonnige bestemming te kiezen voor haar roman. Vanuit je sofa kun je je batterijen opladen met een flinke portie zon en waan je jezelf op dit prachtige Indonesisch eiland. In je verbeelding rijd je net zoals Bobbie met je scooter doorheen de straten, ga je surfen met een knappe surfleraar op de azuurblauwe zee en droom je weg op de sneeuwwitte zandstranden onder een rieten strandparasol. Wat heeft een mens nog meer nodig?

Ik kijk al uit naar de volgende roman van Charlotte de Monchy en ben benieuwd waar het volgende verhaal zich afspeelt. Ik heb zo genoten van deze roman dat het voor mij gerust nog eens een keertje op Bali mag afspelen. Ik ben er zeker van dat Charlotte nog veel te vertellen heeft over dit prachtige eiland!

ISBN : 9789022585979 – Paperback – 348 blz. – Prijs: € 15,99 – Uitgeverij: Boekerij