Recensie: Marie – Overleven met de dood – Marie Bamutese & Peter Verlinden

on

In april van dit jaar is het 25 jaar geleden dat in Rwanda de hel losbarstte: de genocide op de Tutsi’s en de massamoorden, waarbij in honderd dagen tijd meer dan één miljoen Rwandezen omgebracht werden. De genocide in Rwanda van 1994 en massamoorden op de Rwandese vluchtelingen in Congo in 1996 zijn de grootste misdaden tegen de mensheid van het einde van de 20ste eeuw. Alle autoriteiten ter wereld, ook de Europese en de Belgische, waren perfect op de hoogte van het menselijk drama. Niemand greep in.

marie2Om deze gruwelijke feiten te herdenken volgt er op Canvas een zesdelige reeks en komen er bijdragen in nieuws- en duidingsprogramma’s op de VRT. Ook wordt het boek ‘Marie – Overleven met de dood’ van Marie Bamutese en Peter Verlinden opnieuw in de aandacht gebracht.

In het boek vertelt Marie Bamutese over haar zieke vader, moeder, zes zussen en broer, waarmee ze gelukkig samen woonde in Ngenda, in het diepste zuiden van Rwanda. Tot ze in april 1994 op twaalfjarige leeftijd geconfronteerd werd met de onmenselijke gruwel van het regeringsleger van de huidige Rwandese president Paul Kagame. Sinds die dag zal het leven nooit meer hetzelfde zijn voor Marie.

Het was het begin van een vlucht voor de moordende soldaten van het Rwandese regime. Marie kwam net als anderhalf miljoen andere vluchtelingen terecht in vluchtelingenkampen in Oost-Congo.

marie1In oktober 1996 bombardeerde het leger de vluchtelingenkampen. Na deze aanval trok zeker de helft van de vluchtelingen in de meest mensonwaardige omstandigheden door het Congolese regenwoud. Slechts een kwart van hen heeft het overleefd, Marie Bamutese is er een van. Volgens de Verenigde Naties sneuvelden er 200.000 vluchtelingen, volgens Marie en andere ooggetuigen het dubbele of nog veel meer…

Het boek is er gekomen naar aanleiding van een interview dat Marie had met twee Congolese broeders. Het anderhalf uur durend interview werd opgenomen op een cassetje op 7 april 1998, dag op dag vier jaar na haar eerste confrontatie met het gruwelijke geweld van de troepen van huidige Rwandese president Paul Kagame. Met dit overlevingsverhaal staat de Marie model voor meer dan 500.000 landgenoten die op de vlucht waren in de meest onmenselijke omstandigheden.

‘Marie – Overleven met de dood’ bevat een aangrijpend verhaal over angst, vluchten, leed en moedig zijn. Marie schrijft haar verhaal op een zeer pakkende wijze en als lezer sta je versteld wat er zich in de jaren 90 van de vorige eeuw heeft afgespeeld in Rwanda. Het Rwandese regime, dat met internationale steun nu nog altijd aan de macht is, kon in Congo ongestoord zijn gangen gaan. Terwijl de wereld het wist en zweeg en nog steeds zwijgt…

Intussen woont Marie sinds 1999 in België, samen met haar echtgenoot en VRT-journalist Peter Verlinden. Het heeft meer dan 15 jaar geduurd eer ze haar trauma’s kon verwerken. Ze is nu gelukkig en dankbaar met haar man en hun kinderen. In Rwanda blijven echter degenen die aan de macht zijn ongestraft onschuldige mensen onderdrukken en doen verdwijnen. Iets wat Marie en vele anderen nooit zullen kunnen begrijpen..

ISBN: 9789059086753 – Paperback – 183 blz. – Prijs: € 16,90 – Uitgeverij: Davidsfonds

Advertenties