Recensie: Zo Donker Buiten – Afscheid van een moeder met alzheimer – Marnix Peeters

on

In ‘Zo Donker Buiten – Afscheid van een moeder met alzheimer’ reconstrueert auteur Marnix Peeters het leven van zijn moeder, haar laatste maanden en haar overlijden. Zijn moeder Bertha kreeg in 2010 te horen dat ze beginnend alzheimer had. Ze overleed, na een zeven jaar durende strijd tegen de ziekte, in 2017.

Het is zo donker buiten is het zinnetje dat de demente moeder van Marnix Peeters maandenlang steeds opnieuw zei

zo1Peeters beschrijft in korte fragmenten hoe bang ze was van de ziekte, hoe ze met haar ziekte omging en hoe ze steeds verder wegdeemsterde in dementie. Het resultaat is een ontroerend verhaal, voor heel wat mensen zo herkenbaar. Een verhaal over een fiere en bazige vrouw die door dementie een gevangene in haar eigen hoofd werd. Voor deze ziekte, waar ook haar vader aan stierf, was ze al jaren lang bang voor. Ze wou absoluut niet hetzelfde meemaken als haar vader, het lot besliste er anders over.

De auteur schrijft zijn verhaal als ode aan zijn moeder. Met dit boek leren we een andere Marnix Peeters kennen. Deze keer geen roman waarin hij tegen de schenen van anderen schopt, maar een eerlijk, onverbloemd en met gevoel geschreven verhaal over het afscheid van zijn moeder.

jhon3‘Zo Donker Buiten’ is een boek met een pakkend verhaal, dat vlot leest en de lezer laat zien hoe het leven van een mens met alzheimer aftakelt. Peeters’ nieuwste boek is schrijnend, confronterend, maar bevat zoveel waarheid. ‘Zo Donker Buiten’ vind ik dan ook een aanrader.

ISBN: 9789089319791 – Hardcover – 120 blz. – Prijs: € 22,99 – Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts

Advertenties