Sofie de Moor stelt haar nieuw boek ‘Helemaal Overstuur’ voor in Sint-Niklaas

Vorig jaar debuteerde schrijfster en illustratrice Sofie de Moor uit Sinaai met haar boek ‘Konijnen goochel je niet terug’. Met deze jeugdroman heeft ze menig kinderharten veroverd. Zaterdag 11 mei 2019 stelde ze haar tweede boek voor met als titel ‘Helemaal Overstuur’.

In de tentoonstellingszaal van museum SteM in Sint-Niklaas vertelde Sofie over haar nieuwste boek en kroop Andreas in het hoofd van Lenn en las een stukje voor uit het boek. En omdat het verhaal over fietsen gaat mocht Yentl haar kunsten tonen. Ze demonstreerde met wat je met een fiets met één wiel wel allemaal kan doen. Na de gezellige boekvoorstelling werd iedereen getrakteerd op een hapje en een drankje en signeerde Sofie haar boek.

sized_sized_DSC_0721
Sofie De Moor en Marita Vermeulen

Het verhaal

Het verhaal gaat over twee vrienden Lenn en Mo. Het zijn de beste vrienden, ze zitten in dezelfde klas en wonen in dezelfde straat. Volgende maand gaan Lenn en Mo met de fiets op sporttweedaagse. Er is echter één probleem: Mo kan niet fietsen.

Lenn wil dat zijn vriend mee kan op de sporttweedaagse en hij geeft Mo op woensdagmiddag stiekem fietsles. Tijdens één van de lessen zien ze plots Lenns papa, die enkele maanden geleden plots naar Hawaii vertrokken is. Lenns papa stapt in een auto en rijdt weg. Ze besluiten hem achterna te gaan en al snel ontdekken ze dat er meer aan de hand is…

sized_sized_DSC_0719

“Schrezewiet ben ik en dat zal ik altijd zijn”

Sofie: “Ik ben schrezewiet. Dat is gekomen wanneer ik 8 à 9 jaar was. Ik zat toen bij een strenge juf. Ze had altijd de opmerkingen: Sofie zit stil, Sofie zwijg, Sofie.. en ik vond dat niet altijd even plezant. Als ik tijd over had haalde ik mijn leesboek en mijn schrift uit mijn lessenaar en begon te lezen en te schrijven tegelijkertijd. Ik had daar eens een klein probleem mee, want op een dag had ik een veel te leuk boek mee. Ik moest lachen en daardoor kreeg de leerkracht het door dat ik iets anders aan het doen was. Toen ze vroeg wat ik aan het doen was antwoordde ik dat ik aan het schrezen was. Ik vond dat leuk, maar de juf vond dat niet zo leuk. Ze zei schrezen, schrezen, jij bent schrezewiet zeker! Schrezewiet ben ik en dat zal ik altijd zijn.”

sized_sized_DSC_0727

“In de Hogeschool stopte het even, ik wou namelijk een liefke hebben. Die heb ik gevonden en ben daarmee getrouwd. Ik ging aan de slag in het onderwijs, maar ik bleef kriebels hebben, enorm veel kriebels…

Op een dag had ik zoveel kriebels dat ik thuis aan de lamp in de slaapkamer ging hangen. De lamp viel samen met mij van het plafond. Mijn man was hier niet gelukkig mee wanneer hij thuis kwam. Niet alleen de lamp was stuk, maar ook een deel van het plafond. Dat werd een beetje te erg en om verdere kosten te besparen zei hij: “Sofie alsjeblieft, doe iets met die kriebels en ga schrijven.” Hij stuurde mij naar Frank Pollet, die was nog schrezewieter dan mij en hij leerde mij ook de kriebels van het vak.”

sized_sized_collage1

Helemaal Overstuur

“Ik ben heel blij dat ik mijn tweede boek ‘Helemaal Overstuur’ mag voorstellen. Dit nieuw verhaal behandelt de impact van een echtscheiding op kinderen. Een zwaar thema, maar ik probeer er wel de nodige humor in te verwerken. Je moet kinderen serieus nemen, maar het mag niet enkel kommer en kwel zijn in een verhaal. Ik hou ervan om mezelf uit te dagen tijdens het schrijven, daarom wissel ik ook af tussen het heden en verleden aan de hand van flashbacks”, aldus Sofie De Moor.

sized_sized_DSC_0733

‘Helemaal overstuur’ is een humoristisch en breekbaar verhaal over scheiding, vriendschap en het nut van een geoliede fiets

Uitgeefster Marita Vermeulen nam het stuur over. “Het verhaal zit heel mooi in elkaar. Kinderen maken dingen mee, hebben emoties, stellen zich vragen rond vanalles en dat zit allemaal verweven in het boek. Daarom is dit kinderboek ook heel goed voor volwassenen om te lezen.

Ik vind het ongelooflijk knap dat Sofie erin geslaagd is om lichtheid en donkerte bij elkaar te brengen, zoals dat in het dagelijkse leven is. Als we droevige dingen meemaken zijn ook weer leuke dingen. Al die emoties lopen zo mooi, zo echt en zo authentiek in elkaar over.

Sofie schrijft ook heel goed en weet soms in een zin de hele wereld op te lichten. Je voelt ook dat die jongens een geschiedenis hebben, dat ze al dingen samen beleefd hebben.

Wanneer je dit boek leest kom je zinnen tegen die je even doen stilstaan, even doen terugkijken en waar je gewoon even van wilt proeven. Heel mooie zinnen, niet met kronkelende woorden maar in hun eenvoud, zo puur, zo echt.”

sized_sized_DSC_0729

Illustraties van Esther Platteeuw

“De prachtige illustraties in ‘Helemaal Overstuur’ zijn van Esther Platteeuw. Ester vond het heel leuk vond om dit boek te illustreren, je ziet ook doorheen de tekeningen dat ze er lol aan heeft gehad”, vertelde Marita Vermeulen.

Helemaal Overstuur – ISBN: 9789462913783 – Hardcover – 168 blz. – Prijs: € 16,95 – Uitgeverij: De Eenhoorn