Recensie: Meester Pluim en het praatpoeder – Marc de Bel

on

‘Meester Pluim en het praatpoeder’ van de Oost-Vlaamse jeugdauteur Marc de Bel werd voor het eerst uitgebracht in 1988 en werd in 1989 bekroond door de Vlaamse Kinder- en jeugdjury Limburg. Het boek is een bestseller dat inmiddels al aan zijn veertiende druk toe is.

Het verhaal

meester1Het is eind juni, de grote vakantie staat voor de deur. Ook voor de zesdejaars Alf, Free, Nena en Tom, vier vrienden die volgend schooljaar naar de middelbare school zullen gaan. Ze nemen afscheid van hun school en ook van meester Pluim, de sympathieke dorpsonderwijzer die met pensioen gaat.

Voor Alf, Free, Nena en Tom wordt het een speciale zomervakantie. De vrienden vormen samen een club en hebben zelfs een clubhuis. Dat bevindt zich op een van de vele zoldertjes van een oude brouwerij. De brouwerij wordt al enkele jaren niet meer gebruikt en is dus de ideale plek voor de vrienden om er onopgemerkt samen te komen. Ze proberen er geesten op te roepen, spelen er Monopoly en roken er hun eerste sigaretje..

Wanneer Alf voorstelt om op ontdekkingstocht te gaan en over de daken te lopen, zijn de vrienden enthousiast. Zo lopen ze via de daken van de brouwerij naar de tuin van meester Pluim. Daar verliest Free zijn evenwicht en belandt zo in de wilde tuin van meester Pluim. Zonder het te beseffen ontdekken ze het geheim van meester Pluim…

17015672_1181122651986910_2781036045837214873_o (1)‘Meester Pluim en het praatpoeder’ is een uitstekend boek van Marc de Bel, met illustraties van Jan Bosschaert, voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar.

Vele ouders zullen het boek in hun jeugd gelezen hebben en met deze nieuwe uitgave kan ook de volgende generatie kennis maken met de avonturen van meester Pluim en de vier vrienden. Het bevat een goed verhaal dat, ondanks het feit dat het meer dan 30 jaar oud is, nog steeds fris, avontuurlijk en spannend is.  ‘Meester Pluim en het praatpoeder’  is daarom ook een absolute aanrader!

ISBN 978-94-6383-070-6 – Hardcover – 188 blz. – Prijs: € 16,50 – Uitgeverij: Van Halewyck