DVD in de kijker: Le Jeune Ahmed – Jean-Pierre en Luc Dardenne

on

De Belgische dramafilm ‘Le jeune Ahmed’ van de broers Jean-Pierre en Luc Dardenne is bij Cinéart op DVD verschenen. 

1

De film gaat over de dertienjarige Ahmed (Idir Ben Addi), die een hetzelfde leven leidt als zijn leeftijdsgenoten. Wanneer hij echter in contact komt met imam Youssef (Othmane Moumen) van de plaatselijke moskee, wordt hij beïnvloed en spiegelt hij zich aan de idealen van de imam, en bereidt hij zich voor om mini terrorist te worden. Ahmed vindt dat zijn moeder te veel drinkt en dat zijn zus zich beter moet kleden. Van de onschuldige Ahmed van voorheen, die steeds goede resultaten behaalde op school, blijft er niet veel meer over. 

6

En hij maakt het helemaal te bont wanneer Juf Inès (Myriem Akkhediou) vraagt hem een hand te geven bij het verlaten van het leslokaal. Dit is tegen de regels en Ahmed vindt dat zijn lerares een slechte moslima is. Hij robeert haar te doden, maar zijn poging mislukt.

Ahmed moet een rehabilitatieprogramma volgen en komt zo op een kinderboerderij terecht. Toch blijft hij met plannen rondlopen om juf Inès te vermoorden… 

3

Met ‘Le Jeune Ahmed’ hebben de broers Dardenne opnieuw een indrukwekkende film afgeleverd over hoe radicalisering een hardnekkige verslaving wordt. De broers die eerder pareltjes als ‘Le Gamin au vélo’ en ‘Deux jours, une nuit’ regisseerden, hebben met ‘Le Jeune Ahmed’ opnieuw een voltreffer op hun palmares. De film werd op het filmfestival van Cannes bekroond met de prijs voor beste regie.

2

Jean-Pierre en Luc Dardenne konden rekenen op een schitterende cast met Idir Ben Addi in de hoofdrol als Ahmed, de jongen die worstelt met de idealen van zijn geloof en de verleidingen van het leven. 

‘Le Jeune Ahmed’ is een aanrader en naast de film is er als extra een 70 minuten durend interview met Jean-Pierre en Luc Dardenne.

5

Technische gegevens dvd:

EAN: 5051083150644

Regisseurs: Jean-Pierre & Luc Dardenne

Acteurs: o.a. Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Claire Bodson, Othmane Moumen

Duur: 84 minuten

Taal: Frans

Ondertiteling: Nederlands, Engels

Beeldformaat: 16:9

Audio: Dolby Digital 5.1

Foto’s: Cinéart

Extra: Interview met Jean-Pierre & Luc Dardenne

Leeftijdsindicatie: Vanaf 9 jaar

‘Le Jeune Ahmed’ is uitgebracht door Cinéart en is verkrijgbaar op DVD