Recensie: Digitale Etiquette – Brigitte Balfoort & Max Dedulle

Communiceren doen we al sinds de oudheid. Eerst met duiven, rooksignalen, vlaggen, later via de telegraaf, de telegram en de telefoon. En sinds twee decennia communiceren we via het internet. We checken onze mails en berichtjes dag en nacht, aan tafel, onderweg, op het toilet en tussen de lakens..

We kennen allemaal wel de ‘dagdagelijkse’ etiquette: wees beleefd, geef een stevige handdruk: niet te hard, maar ook niet te slap, leg je bestek op tafels volgens de regels en laat een oudere dame voorgaan. Maar er zijn in de virtuele wereld ook regels nodig om alles vlot en beleefd te laten verlopen. Etiquetteconsultant Brigitte Balfoort en digitaal expert Max Dedulle hebben er met ‘Digitale Etiquette’ een boek over geschreven.

In dit boek belichten Brigitte en Max met veel tips hoe je je moet gedragen en reageren bij digitale relaties onder vrienden, familie, kennissen, op het werk en in de liefde.

digi1Het boek is meer dan alleen een opsomming van ‘regeltjes’, het leert ons meer over sociale media, denk maar aan Facebook, Instagram en Linkedin, hoe we tekstberichten versturen, wat mail-iquette inhoud, over bloggen en vloggen, datingsites en véél meer.

Het geeft antwoorden op vragen als Wat is sexting? Wanneer moeten we die mail beantwoorden? Wanneer mag je een sms sturen? Waarom geen mails in hoofdletters schrijven? Hoe reageren we als we via Facebook een overlijdensbericht ontvangen? Hoe gaan we digitaal daten met de bedoeling elkaar uiteindelijk toch echt te ontmoeten?

‘Digitale Etiquette’ is een praktische, handige en duidelijke gids voor wie zich hoffelijk wil gedragen in deze digitale wereld. In negen hoofdstukken kom je meer te weten hoe je je moet bewegen op het internet en de sociale media. Want communiceren in de digitale wereld draait net als in de ‘echte wereld’ rond respect voor een ander.

‘Digitale Etiquette’ is een must have voor iedereen die beleefd en volgens de etiquette wil omgaan met anderen in deze moderne tijd. Een boek dat met vakkennis geschreven is, met veel tips en tricks, kortom: een aanrader voor zowel jong als minder jong!

Brigitte Balfoort

Brigitte Balfoort is de Vlaamse autoriteit inzake etiquette. Ze volgde een opleiding aan de  gerenommeerde Minding Manners-school in Londen. De journaliste is ook royalty-experte en werkt mee aan het VTM-magazine Royalty, het blad Royals en heeft meegeschreven aan biografieën over koning Filip, koningin Mathilde en de koninginnen van België.

Max Dedulle

Max Dedulle heeft een jarenlange ervaring als journalist, als leerkracht en in de culturele sector. Hij is ervaringsdeskundige op het vlak van digitale communicatie en weet als geen andere hoe het moet… en hoe het vooral niet moet.

ISBN: 9789089247803 – Paperback – 175 blz. – Prijs: € 21,99 – Uitgeverij: Houtekiet