Broers Hoffman bundelen hun familierecepten in boek ‘Hoffy’s – De Joodse Keuken’

Het Antwerpse takeaway-restaurant ‘Hoffy’s’ is een traditioneel joods restaurant dat al meer dan dertig jaar een begrip is in de Metropool. Het restaurant wordt uitgebaat door de broers Hoffman en ze serveren er koosjere vlees-, vis en vegetarische gerechten.

sized_sized_DSC_0096Sinds tv-kok Jeroen Meus er in 2017 langskwam is ‘Hoffy’s’ niet alleen in Antwerpen, maar in heel Vlaanderen en Nederland en zelfs tot in New York bekend.

Naast het restaurant is er nu bij uitgeverij Kannibaal het boek ‘Hoffy’s – De Joodse Keuken’ verschenen. Een prachtig en rijk geïllustreerd boek waarin de broers Hoffman de rijke geschiedenis van de joodse rituele feestmaaltijden beschrijven en waarin ze hun familierecepten voor deze gerechten neerschreven, recepten die van generatie op generatie werden overgedragen.

‘Hoffy’s’ is niet alleen een kookboek met 43 recepten, het is tevens een uniek fotoboek én het bevat een ontroerend familieverhaal

In de inleiding komen we meer te weten over de geschiedenis van de familie Hoffman. Auteur Marijke Libert beschrijft het levensverhaal van de familie Hoffman, hoe vader Hoffman in Antwerpen terecht kwam en er een viswinkel opende, over de joodse tradities, familieanekdotes, Koosjer joods eten en hoe Moishi, Janki en Yumi Hoffman in 1985 hun restaurant in de Lange Kievitstraat openden.

sized_sized_DSC_0111
Tongrolletjes met spinazie

Recepten

De recepten in het boek zijn ingedeeld in zes aparte hoofdstukken. Vijf ervan verwijzen naar joodse feesten: ‘Rosj Hasjana’ (Nieuwjaar), ‘Pesach’ (Pasen), ‘Soekot’ (het Loofhuttenfeest), ‘Chanoeka’ (het Lichtfeest) en de wekelijks terugkerende ‘Sjabbat’ (sabbat). Daarnaast vind je recepten uit de keuken van elke dag in het hoofdstuk ‘Dagelijkse kost’.

sized_sized_DSC_0106
Laktes (aardappelpannenkoeken) met aardbei- en appelcompote

Het jodendom heeft vele tradities en rituelen, ook in de keuken. Het gebruik om koosjer te eten is alom bekend, maar dat bij elk van de vele joodse feesten telkens aparte gerechten horen, is minder wijdverbreid. De religieuze kalender bepaalt welke maaltijd op tafel komt. 

Zo wordt Gefilte Fisj (Visballetjes) op de wekelijkse Sabbat gegeten, Tongrolletjes met spinazie tijdens de Chanoeka (lichtfeest), Krupnik (champignonsoep met parelgerst) tijdens het Loofhuttenfeest, en worden er Glutenvrije crêpes en Honingcake met het Joods Nieuwjaar geserveerd. Deze en de andere gerechten zijn gemakkelijk zelf te bereiden. Steeds worden de ingrediënten en de bereidingswijze vermeld, aangevuld met nuttige tips en prachtige foto’s van Piet De Kersgieter. 

sized_sized_DSC_0114
Honingcake

sized_sized_DSC_0032‘Hoffy’s – De Joodse Keuken’ is een absolute aanrader voor elke (hobby)kok. Het is een zeer mooi afgewerkt boek met recepten uit de joodse keuken waarmee je unieke en toch eenvoudige, gezonde en lekkere gerechten mee op tafel kunt toveren. Het boek is verkrijgbaar in een Nederlands en een Engelse versie.

 

Nederlandstalige editie: ISBN 978 94 6388 712 0 – Hardcover – 192 blz. – Prijs:€35,50 –Uitgeverij: Kannibaal – http://www.uitgeverijkannibaal.be

sized_sized_DSC_0076
vlnr: olijfdip, tomatendip, hummus, tartaarsaus en pickles

Als extra nog drie recepten uit het boek:

HONINGCAKE

HOFFYS - 29 HONEYCAKE-7.jpgVoor 2 cakes

250 g bloem

200 g suiker

250 g honing

130 ml olie

3 eieren

1 theelepel kaneel

20 g bakpoeder

200 ml warm water met 2 builtjes zwarte thee

WERKWIJZE:

Verwarm de oven voor op 160 °C. Doe alle ingrediënten voor de cake in de keukenmachine en meng goed. Giet er geleidelijk aan de thee bij. Giet het mengsel in twee ingevette bakvormen van 1 liter en bak gedurende 45-50 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is met een breinaald of tandenstoker.  Steek die even in het midden van de cake. Als hij er weer schoon uit komt, is de cake gaar. Laat de cake nog even in het bakblik afkoelen. Haal na 10 minuten  uit het blik en laat verder afkoelen op een rooster.

GEFILTE FISJ (VISBALLETJES)

HOFFYS - 08 GEFILTE FISH-4Voor 12 visballetjes

1 kg witte vis, schoongemaakt (houd graten en vel apart  voor de bouillon)

1 kleine ui

2 eieren

4 eetlepels suiker

3 eetlepels gemalen amandelen

2 theelepels zout

½ theelepel witte peper

Voor de bouillon:

graten en/of vel van de vis

2 wortelen, in schijfjes gesneden

50 à 100 g suiker

2 theelepels zout

zwarte peper

1 ui, gesnipperd

½ rode peper

2,5 liter water

Werkwijze:

Snijd de vis in stukjes en prak fijn. Snijd de ui fijn en doe de snippers in een ruime kom. Voeg er de vis, de eieren, suiker, amandelen, zout en witte peper aan toe en meng alles goed door elkaar. Rol platte balletjes van het mengsel.

Bouillon: Gebruik de graten en/of vellen van de vis voor de bouillon. Doe alle ingrediënten voor de bouillon in een ruime kookpot en breng aan de kook. Leg de visballetjes in het kokende water en laat ze afgedekt gedurende  45 minuten sudderen. Zorg dat ze net tegen het kookpunt aan blijven. Laat de balletjes afkoelen in de bouillon. Op die manier ontstaat er geen korst en drogen ze niet uit. Serveer koud. Garneer met een schijfje wortel uit de bouillon. Giet eventueel wat gezeefde bouillon over de balletjes.

TONGROLLETJE MET SPINAZIE

HOFFYS - 43 TONGROLLETJE SPINAZIE-2Voor 4 personen

4 tongfilets van 150 tot 200 g

peper en zout of viskruiden

Voor de spinazievulling:

300 g spinazie of diepgevroren bereide spinazie

1 eetlepel aardappelzetmeel

1 eetlepel water

1 theelepel knoflookpoeder

peper en zout naar smaak

Voor de saus:

7 cm prei, in schijfjes

½ wortel, in julienne

75 g boter of margarine

250 ml sojamelk of gewone melk

50 ml witte wijn

1 theelepel mosterd

snufje zout peper

½ theelepel kurkumapoeder

½ theelepel gedroogde peterselie

Om te paneren:

1 volledig ei

2 theelepels mosterd

150 g cornflakes, tot chapelure gemalen in de blender vetstof

Werkwijze:

Was de verse spinazie. Doe de natte blaadjes in een kookpot en gaar  5 minuten op een gematigd vuur. Roer voldoende en zorg ervoor dat de spinazie niet aanbrandt. (Je kunt de verse spinazie ook vervangen door de diepgevroren variant.) Breng de spinazie in de keukenmachine samen met het aardappel- zetmeel, 1 eetlepel water, knoflookpoeder, zout en peper. Mix tot een zachte massa. Kruid de visfilets met peper en zout of met viskruiden. Schep 1 ½ eetlepel spinaziepasta op elke visfilet. Rol de visfilet op en zet vast met een tandenstoker. Klop het ei los met de mosterd. Wentel de visrolletjes eerst door het eimengsel en vervolgens door de cornflakeschapelure. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de visrolletjes in een ingevette vuurvaste schaal en bak ze 25 tot  30 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn.

Saus: Stoof de prei en de wortel lichtjes aan in wat vetstof. Doe de (soja)melk en de witte wijn in een kookpot, voeg er mosterd, zout, peper, kurkuma en peterselie aan toe en breng aan de kook.  Roer goed en laat de saus sudderen tot ze dik genoeg is (de saus moet  net aan een lepel blijven hangen). Meng er vervolgens de gestoofde groenten onder.

Serveren: Leg een tongrolletje in het midden van een bord met de naad onderaan en schep de saus errond.