Recensie: Na De Val – Gert-Jan van den Bemd

on

De Nederlandse auteur Gert-Jan van den Bemd heeft, een jaar nadat hij met ‘De Verkeerde Vriend’ debuteerde, met ‘Na De Val’ een nieuwe roman geschreven. 

Het verhaal

nade1Wanneer de 56-jarige Ward Nauta onverwacht overlijdt, staat Sofie er alleen voor. Ze moet het huis waar ze samen met haar vader en oudere broer Max haar jeugd doorbracht, én het appartement waarin haar vader de laatste jaren van zijn leven woonde, leeg maken. Sofie kan niet rekenen op de hulp van Max, die woont en werkt in New York en is zelfs niet eens overgekomen voor de crematie van zijn vader.

Sofie zet zich bovenaan de trap van het huis waarin ze opgroeide. Met pen en papier maakt ze tekeningen over de gebeurtenissen in haar leven en de afschuwelijke ontdekking die ze deed…

Wanneer Sofie begint met de spullen van Ward (zo noemt ze haar vader steevast) op te ruimen, zit ze met verschillende vragen in haar hoofd. Wie heeft de ambulance gebeld? Wie heeft de lakens van het bed waarin Ward werd teruggevonden verwijderd? En waarom? Houden de buurvrouw en de huisdokter iets achter de hand?

Ward was professor aan de universiteit en heeft een hele collectie boeken verzameld in zijn leven. Sofie wil van die boeken af en schenkt ze aan universiteit. Daar worden ze door Olivier Gaastra in het depot gecatalogiseerd. Het is Olivier die in de boeken een merkwaardige vondst doet. Sofie start een zoektocht naar de waarheid en valt van de ene verbazing in de andere…

Een aangrijpende roman over liefde, loyaliteit en familiebanden

nade2Met ‘Na De Val’ heeft auteur Gert-Jan van den Bemd opnieuw een fantastisch boek geschreven dat je met plezier leest. ‘Na De Val’ bevat een goed opgebouwd verhaal met de nodige verrassingen, onverwachte wendingen en een uitstekend plot. Kortom, een boek dat op geen moment verveeld. In ruim 300 bladzijden, verdeeld in 89 korte hoofdstukken, kom je alles te weten over Sofie en haar zoektocht naar de waarheid. En die bevat vele geheimen en verrassingen…

‘Na De Val’ is zo’n boek dat je begint te lezen en dat je het liefst van al in één ruk wilt uitlezen. Gert-Jan van den Bemd is een fantastisch auteur, hij heeft niet voor niets in 2016 de Aspe Award met ‘Belofte maakt schuld’ gewonnen, en dat bewijst hij opnieuw met zijn tweede roman. Wij van De Boekenkast kijken uit naar het derde boek van deze uitstekende schrijver!

Naast auteur is Gert-Jan wetenschapsjournalist, publicist en beeldend kunstenaar. Hij verrichtte twintig jaar wetenschappelijk onderzoek naar osteoporose en kanker bij het Erasmus MC in Rotterdam. Eerder verschenen zijn korte verhalen in tientallen verzamelbundels en literaire tijdschriften, en werden diverse malen bekroond in België en Nederland. Naast de de Aspe Award won hij de eerste prijs van het International Literature Festival Utrecht (ILFU) 2017. 

ISBN: 9789022336793 – Paperback – 336 blz. – Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Manteau/Angéle