Kathleen Vereecken wint Boekenleeuw, Kaatje Vermeire wint Boekenpauw 2019

on

Met Alles komt goed, altijd (Lannoo) wint Kathleen Vereecken de Boekenleeuw 2019 en Kaatje Vermeire krijgt de Boekenpauw voor Ans & Wilma verdwaald (De Eenhoorn).

Op 30 oktober 2019 maakten Jan Hautekiet, voorzitter van Sabam, en Vé Bobelyn, voorzitter Groep Algemene Uitgevers (GAU), de winnaars van de Boekenleeuw en de Boekenpauw 2019 bekend. Het zijn de prijzen voor het beste en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek in het Nederlandse taalgebied. De uitreiking vond plaats in de Boek-O-Drôme op de Boekenbeurs in Antwerpen.

sized_sized_DSC_0685

Het is de derde keer dat kinder- en jeugdboeken uit Vlaanderen én Nederland in aanmerking komen voor de prijs. De prijs werd dit jaar toegekend aan boeken verschenen tussen 1 januari 2018 en 30 juni 2019.  De winnaars ontvangen allebei 2500 euro, geschonken door Sabam for Culture, en een trofee.

sized_sized_DSC_0613

Kathleen Vereecken wint de BOEKENLEEUW 2019 voor het beste kinder- en jeugdboek voor ‘Alles komt goed, altijd’, uitgegeven bij Lannoo.

Het oordeel van de jury:

alles“We kozen voor een boek waarvan we geloven dat het het diepst kan beroeren, een boek dat een breed scala aan emoties bespeelt, dat een tegelijk historisch en actueel verhaal brengt, dat geschreven is in loepzuivere taal, en vooral, dat een erg groot gevoel van betrokkenheid creëert. Dat het boek eerder dit jaar al gelauwerd is, is in onze ogen geen belemmering, maar eerder een bevestiging van zijn kwaliteit.”

Kaatje Vermeire wint de BOEKENPAUW 2019 voor het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek met ‘Ans & Wilma verdwaald’, uitgegeven bij De Eenhoorn.

Het oordeel van de jury:

ansDe nominatie bleek een moeilijkere klus dan de winnaar kiezen. Er was dat ene boek dat eenieder verraste en bij herlezen, alleen maar sterker werd. Een boek waar we een illustrator aan het werk zien die zich niet blijft wentelen in geboekte successen, maar volop gaat voor de uitdaging die de tekst haar biedt. Een boek dat in beeld de vrolijke complexiteit van de tekst volgt, ondersteunt en er het hare aan toevoegt. Een boek zoals er meer zouden mogen zijn.

Daarnaast ontving Marc de Bel de Muze van Sabam, eveneens uit de handen van Sabam-voorzitter Jan Hautekiet: “Al meer dan 30 jaar lang houdt Marc de Bel kleine en grote lezers geboeid met zijn wonderlijke verhalen vol verbeelding. Een uitzonderlijk productieve geest die ons elke keer weer laat dromen. Waar de inspiratie vandaan komt? Het heeft geen belang. Hij heeft een muze, zoveel is duidelijk, en nu heeft hij er nog eentje bij.”

sized_sized_DSC_0579