Recensie: Gebroken Glas – Anja Feliers

on

Anja Feliers is één van de succesvolste vrouwelijke thrillerauteurs van Vlaanderen. Haar schrijfcarrière begon ze met het schrijven van kinder- en jeugdboeken. In 2004 sloeg de Limburgse auteur een nieuwe weg in en debuteerde met ‘Donkere Kamers’, een persoonlijk verhaal dat ze verwerkte in een fictief verhaal.

Daarna verschenen er nog meer thrillers van haar met actuele thema’s die vooral gegeerd zijn door de vrouwelijke lezers. Ze schreef onder andere een thrillerreeks rond psychologe Kathleen Verlinden en in april 2018 verscheen haar eerste deel van een mystieke thrillerreeks rond het medium Caro Westerhof. 

Het perfecte meisje’, haar achtste thriller in de reeks rond psychologe Kathleen Verlinden, werd in 2018 bekroond met de prijs voor de Beste Vrouwenthriller van het Jaar. Bij uitgeverij Van Halewyck verscheen de negende thriller uit de reeks met als titel ‘Gebroken Glas’.

Ze vulde haar mond met twee, drie pillen tegelijkertijd. Ze nam een grote slok cognac, sloeg haar hoofd ruw naar achteren en slikte ze door.

anja1Deze twee aangrijpende zinnen zijn het begin van het verhaal rond de zeventienjarige Emmy. Nadat haar moeder haar gezin in de steek had gelaten, verhuisde Emmy met haar broer en haar vader, een rijke chirurg, naar een chique villa in Rekem.

Na een mislukte zelfmoordpoging komt ze terecht bij psychologe Kathleen Verlinden. Het vertrek van haar moeder heeft in het gezin diepe wonden geslagen. Emmy voelt zich in de steek gelaten en heeft het gevoel dat haar leven nog weinig voorstelt. Maar al gauw ontdekt Kathleen dat er een groter trauma schuilgaat achter Emmy’s zelfdestructief gedrag.

Terwijl Kathleen beetje bij beetje het geheim van de beschadigde jonge vrouw ontsluierd, krijgt ze ook in haar eigen privéleven af te rekenen met heftige gevoelens van gemis, spijt en verlangen…

Wie een spannende thriller met wilde achtervolgingen en bloedvergieten verwacht, moet ik met deze thriller helaas teleurstellen. ‘Gebroken Glas’ is een sterke psychologische thriller waarin Anja Feliers opnieuw een zwaar en actueel thema aan kaart, namelijk zelfmoord bij jongeren. Spijtig genoeg is het nog steeds een taboe om erover te praten en dit in een tijd waarin de zelfmoordcijfers steeds meer de hoogte in gaan. Anja vertelt het verhaal vanuit het oogpunt van het slachtoffer, de naasten en de hulpverlener. Dit realistisch en actueel verhaal geeft een inkijk wat er in hun hoofd omgaat, waarom iemand overgaat tot deze daad en hoe de slachtoffers het verwerken.

sized_sized_DSC_0090Anja Feliers beschrijft de emoties en de gevoelens van de personages op een gevoelige en geloofwaardige manier. Van het schuldgevoel, wanhoop, angst, de gevolgen tot de verwerking van zelfmoord bij het slachtoffer en hoe de naasten ermee omgaan: hun vragen, angsten en bezorgdheid en hoe zinvol begeleiding van een psycholoog is.

Met ‘Gebroken Glas’ heeft de auteur een realistisch en actueel verhaal geschreven met levensechte personages over zelfmoord, wraak en hoe gebeurtenissen uit het verleden nog altijd zware gevolgen kunnen hebben. Dit is een must-read voor alle vrouwen en jongeren zodat zelfmoord bespreekbaar wordt. Want dit zou geen taboe mogen zijn.

Alle thrillers uit deze reeks rond psychologe Kathleen Verlinden zijn los van elkaar te lezen. Maar als je alle thrillers gelezen hebt krijg je een inkijk in haar leven, met alle ups en downs, en wordt Kathleen een deeltje van jouw familie.

De thrillers van Anja Feliers zijn verslavend en zorgen voor vele ontspannende leesuurtjes. Eens je er een gelezen hebt, verslindt je ze allemaal! 

Volgend jaar verschijnt de tiende thriller rond psychologe Kathleen Verlinden, maar eerst verschijnt er in het voorjaar van 2020 de tweede thriller rond het medium Caro Westerhof. Ik kijk alvast uit naar beide thrillers!

ISBN 978-94-6383-110-9 – Paperback – 352 blz. – Prijs: € 22,00 – Uitgeverij: Van Halewyck 

https://www.vanhalewyck.be/gebroken-glas.html

Wie graag een gesigneerd exemplaar heeft of Anja wil ontmoeten kan op 10 november 2019 terecht op de Boekenbeurs aan de stand van Pelckmans uitgevers van 14:00 tot 16:00u.