Recensie: Vissen Praten Niet – Tine Bergen

Tine Bergen is journalist en auteur. Ze schrijft naast jeugdboeken ook fictie en non-fictie voor volwassenen. In 2018 verscheen bij uitgeverij Vrijdag haar intens mooie familieroman ‘Merg’ en in de zomer 2019 de veelgeprezen literaire thriller ‘Vissen praten niet’.

‘Vissen praten niet’ stond op de shortlist van de Knack Hercule Poirotprijs 2019. Winnen deed Tine niet, maar genomineerd worden bij de langstlopende Vlaamse thrilleraward is sowieso een overwinning voor de 38-jarige Tine Bergen.

vissen2Het verhaal gaat over de kleuterjuf Florence ‘Flo’ Dumoulin. Het is eind augustus wanneer er plots twee agenten aan haar deur staan. Flo wordt beschuldigd van moord op David De Vadder, de vader van Artur en een van de kleuters uit haar klas. Flo wordt door de agenten meegenomen naar het bureau en wordt er op de rooster gelegd. Vooral de vrouwelijke agente is ervan overtuigd dat Flo de dader is. 

Een verhaal over blauwe plekken op kinderruggen, temperamentvolle vakantieliefdes, chocolade en doodsbedreigingen over de babyfoon

Wat volgt is een gesprek dat niet alleen haar leven maar ook dat van heel wat anderen onherroepelijk zal veranderen. Mondjesmaat kom je als lezer meer te weten over Flo’s leven, haar vriendin Stefanie, de familie De Vadder en waarom Flo David De Vadder beschuldigt van mishandeling van zijn vrouw en kinderen.

Een gesprek dat uiteindelijk vooral gaat over wat niet wordt gezegd. Want vissen praten niet…

vissen1Het verhaal is geschreven in afwisselend hoofdstukken over over het heden, waarin Flo op het politiekantoor ondervraagd wordt door de politie, en het verleden, waarin Flo’s leven wordt verteld en hoe ze op het spoor komt dat er iets niet pluis is met de familie Vadder.

‘Vissen praten niet’ is uitstekende psychologische thriller, geschreven in korte hoofdstukken, over verlies, vriendschap en verraad, met de nodige spanning. Een verhaal dat vlot leest en waarin je steeds benieuwd bent naar wat er gaat volgen.  Kortom, een uitstekende literaire thriller met een zeer verrassend einde!

ISBN: 9789460017780 – Paperback – 224 blz. Prijs: € 17,95 – Uitgeverij: Vrijdag

https://www.uitgeverijvrijdag.be/cataloog/fictie/vissen-praten-niet