DVD in de kijker: Ballon – Michael Bully Herbig

on

De Duitse film ‘Ballon’ van regisseur Michael Bully Herbig is op DVD uitgebracht door Cinéart. Het verhaal speelt zich af in de toenmalige communistische Duitse Democratische Republiek (DDR), ten tijde van de Koude Oorlog

In de zomer van 1979 maken Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) en Günter Wetzel (David Kross) plannen om samen met hun gezin met een zelfgemaakte luchtballon van de DDR naar West-Duitsland te vluchten. 

sized_6602-ballon-005

Wanneer alles klaar is en de weersomstandigheden ideaal zijn, haakt Günter Wetzel echter af. Hij vindt de ballon te klein voor acht personen en het plan is toch te riskant voor hem, daarom gaat hij en zijn gezin niet mee.

Peter Strelzyk besluit de vlucht wel te maken, samen met zijn vrouw Petra (Alicia von Rittberg) en hun twee zonen Frank (Jonas Holdenrieder) en de jongere Andreas ‘Fitscher’ (Tilman Döbler). 

sized_6599-ballon-002

De ballon stijgt op en vaart in de wolken richting West-Duitsland. Zo kunnen ze niet worden gezien door de grenswachten. Maar dan gaat het mis, de stof van de ballon wordt nat door de wolken en door het extra gewicht daalt de ballon. En dat is nog niet alles, door de koude temperatuur bevriezen de gasleidingen waardoor de vlam niet meer goed brandt en de ballon komt net voor de grens met West-Duitsland op de grond terecht. 

sized_6606-ballon-009

De Stasi vindt de ballon en start een onderzoek. Door deze mislukte poging staat het leven van de familie Strelzyk op spel, toch laat Peter Strelzyk het hier niet bij en bereidt een tweede poging voor om de gevaarlijke oversteek te maken…

sized_6605-ballon-008

De Duitse film ‘Ballon’ is een pracht van een film vol avontuur, spanning en ontroering. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten en toont aan hoeveel de mensen ervoor over hebben om te ontsnappen aan het Oost-Duitse communistische regime. De film werd geregisseerd door Michael Bully Herbig en ademt, dankzij de prachtige beelden en de uitstekende cast, de sfeer uit van het toenmalige Oost-Duitsland op het einde van de jaren 70 van de vorige eeuw. 

‘Ballon’ bevat een stukje geschiedenis dat zeker niet vergeten mag worden. Daarom is deze film over een van de meest spectaculaire ontsnappingen tijdens de Koude Oorlog een absolute aanrader. Naast de film bevat de DVD met ‘Wat een inspanning!’ een extraatje van 19 minuten. 

sized_6598-ballon-001

Technische gegevens dvd:

EAN: 5051083150606

Regisseur: Michael Bully Herbig

Acteurs: Friedrich Mücke, Karoline Schuch, David Kross, Alicia von Rittberg, Thomas Kretschmann, Emily Kusche

Duur: 120 minuten

Taal: Duits

Ondertiteling: Nederlands, Frans

Beeldformaat: 16:9

Audio: Dolby Digital 5.1

Foto’s: Cinéart

Leeftijdsindicatie: Vanaf 12 jaar

‘Ballon’ is uitgebracht door Cinéart en is verkrijgbaar op DVD