Recensie: Torpedo – Ann Van Loock

on

Terwijl de film ‘Torpedo’ nog volop in de Vlaamse bioscoopzalen wordt vertoond, is er bij uitgeverij Lannoo het boek bij de film verschenen. ’Torpedo – Kan hun geheime duikbootmissie WOII beslissen?’ is geschreven door Ann Van Loock.

tor1Het verhaal speelt zich af in 1943. De Tweede Wereldoorlog is volop aan de gang wanneer kapitein Maes van het Belgische leger in Londen aankomt. Daar wordt er onderhandelt over een gevaarlijke, geheime opdracht: het vervoeren van uranium van Congo naar Amerika. Met het uranium kunnen de Amerikanen massavernietigingswapens maken, wat dan weer het het einde van de Oorlog zal betekenen. 

Het uranium moet met een door de Britten in beslag genomen Duitse duikboot vervoerd worden, om zo onder de radar te blijven. Kapitein Maes kan ervoor zorgen dat een Belgische bemanning deze zware taak voor hun rekening mag nemen.

Maes kent een groepje verzetsstrijders die deze opdracht tot een goed einde kunnen brengen. Deze bende bestaat uit Stan, die de leiding heeft, zijn dochter Nadine met haar clandestien lief Filip en verder de individuen Klisse, Tamme, Fons, Van Praag en Werner. Wanneer Stan het aanbod krijgt van de kapitein, ziet hij het in eerste instantie helemaal niet zitten om vanuit Congo met een onderzeeër uranium naar de VS te brengen.

tor2Mede door het vele geld dat hen te wachten staat, laat hij zich toch overhalen en de acht vertrekken naar Congo. Daar aangekomen komen ze nog voor een verrassing te staan. Omdat niemand iets kent van het besturen en de werking van een duikboot, heeft kapitein Maes een deskundige meegebracht: de door de Britten gevangen genomen Duitse kapitein Jäger.

Met een Duitser naar de bodem van de zee? Nee, dat zien ze helemaal niet zitten. Maar Stan heeft niet veel keuze, niemand kent de Duitse onderzeeër beter dan Jäger. Hij heeft jarenlang ervaring met dit soort boten en moet hen in drie weken de volledige werking van de duikboot aanleren…

‘Torpedo’ bevat een uitstekend, fictief oorlogsverhaal. In 32 hoofdstukken kom je te weten of Stan en de zijnen hun geheime missie tot een goed einde zullen brengen. Het is een verhaal over de oorlog, liefde, elkaar vertrouwen en alles voor je vaderland over hebben. Dit alles is voorzien van de nodige humor. 

Of je nu de film al dan niet gezien hebt, maakt weinig verschil. Het boek is vlot geschreven, zodanig dat je jezelf midden in de Tweede Wereldoorlog waant. Spanning verzekerd met dit nieuwste werk van Ann Van Loock!

Ann Van Loock is naast auteur ook scenarioschrijver en leerkracht. Bij uitgeverij Lannoo zijn ook de boeken ‘De Expo 58-moorden’ en ‘Hannah Maes na Code 37 – Bloed Kruipt’ van haar verschenen. Haar werk werd eerder genomineerd voor de Hercule Poirotprijs en de Diamanten Kogel.

ISBN:  9789401463287 – Paperback – 261 blz. – Prijs: € 20,99 – Uitgeverij: Lannoo