Recensie: De Zomer van 1939 ~ Een tijdreis door België met de Guide Michelin – Jana Wuyts & Marnix Peeters

on

Op een rommelmarkt in Montevideo (Uruguay) vonden Jana Wuyts en Marnix Peeters een Guide de pneu Michelin Belgique-Luxembourg-Hollande 1938-1939. Omdat het koppel dol is op oude boeken kochten ze het unieke boek, dat in de tijd 30 Belgische frank kostte, voor de som van 75 euro. Dit boek gaf de aanleiding tot een tijdreis door het België van 80 jaar geleden voor Jana en Marnix.

jaja1

Wanneer ze thuis kwamen vielen er een dozijn briefjes, een handvol kleine annonces uit kranten geknipt, uit de Michelin gids. Aantekeningen in moeilijk leesbaar handschrift over familiepensions en hotels. Zoals Plaza Hotel. Le Zoute s../Mer.Op de dijk. Aan de baden. Alle modern comfort.Telefoonnummer 168, vragen naar Richard Bolle.

Jana Wuyts en Marnix Peeters kregen het lumineus idee om met de oude Michelin gids als metgezel op pad te gaan en uit te zoeken of er überhaupt nog iets over gebleven is van de toen aanbevolen plaatsen in België, dit na 80 jaar én een vijf jaar durende Wereldoorlog. Want in de zomer van 1939 geloofde niemand dat er ooit nog een oorlog zou komen. Niet veel later, op 1 september 1939, viel Hitler Polen binnen, met de gekende gevolgen.

Met hun Guide Michelin in de hand trokken Jana en Marnix door ons land. Startten deden ze in Bastogne, dan trokken ze naar Blankenberge, Brugge, Brussel, Gent en Antwerpen. Daarna bezochten ze La Roche, Rochefort en Han-sur-Lesse, om te eindigen in Sankt-Vith.

jaja2De twee auteurs hadden hun zoektocht onderschat. Er moest enorm veel research gedaan worden: straatnamen zijn veranderd, families verdwenen, restaurants en hotels zijn er niet meer om verschillende redenen en wijken zijn hernoemd of herbouwd. De zoektocht duurde maandenlang en het werd een zoektocht dat bloed, zweet, tranen, ontbering en veel geld heeft gekost. Het koppel is dan ook terecht fier op het resultaat: ‘De Zomer van 1939’ is een bijna 200 bladzijden tellend, zeer interessant boek over de laatste zomer voor de oorlog.

Geert Van de Velde zorgde voor de talrijke foto’s, die een mooi beeld weergeven hoe de plaatsen van toen er nu uitzien.

‘De Zomer van 1939’ is een origineel en uniek boek. We komen meer te weten over Blankenberge in de nadagen van de belle époque, de ‘vuile’ cinema’s in Antwerpen, het met armoede worstelende Gent, het swingende Brussel en dé topattractie van België dat zich in Han-sur-Lesse bevond. Kortom, een unieke reis door het verleden!

jaja3
Foto: pottwalpublishers

In ‘De Zomer van 1939’ staan er verder vele, leuke anekdotes en weetjes.

In 1939 

  • waren er 54.800 kloosterlingen in België. Nu: 8.500.
  • reden er amper 146.000 auto’s rond in België. Nu bijna 6 miljoen.
  • kwam het stripalbum ‘De scepter van Ottokar’ van Hergé uit.
  • moest je rekening houden met het tijdsverschil tussen Nederland en België. Nederland volgde toen de Amsterdamse Tijd, die twintig minuten voorliep op Greenwich Tijd. Je moest je horloge dus verzetten bij de grenspost. De Duitsers schaften die Amsterdamse Tijd in 1940 af.
  • werd Beerschot kampioen in de hoogste voetbalklasse, Club Brugge degradeerde naar de Tweede Klasse.

Gratis twee downloads bij ‘De Zomer van 1939’

Naast het boek kun je het e-boek downloaden waarin een wandeling van 4,1 km door Antwerpen staat beschreven. Een wandeling door het Antwerpen van 1939, langs de hotels en restaurants van toen. Met verhalen en anekdotes, en links naar de stad van nu.

En dat is nog niet alles, in ‘De zomer van 1939’ bezoeken Jane en Marnix tien Belgische bestemmingen, maar de Guide Michelin van 1939, bevat uiteraard nog veel meer suggesties. Die hebben ze ingescand en alfabetisch gerangschikt in een apart e-boek, zo kunt u zelf ontdekken of er iets deftigs te eten en te beleven viel in uw gemeente of stad, tachtig jaar geleden.

ISBN: 9789022337059 – Paperback – 192 blz. – Prijs: € 22,50 – Uitgeverij: Angèle