Recensie: Het verhaal van de familie Bloch – Een Joodse familie op de vlucht tijdens WOII – Tina De Gendt & Karel Van Keymeulen

on

Bakkerij Bloch in de Veldstraat in Gent is een echt monument. In Gent en ver daarbuiten is de bakkerij bekend om het heerlijk brood en de patisserie. De bekende bakkerij en tea-room werd uitgebaat door vier generaties, tot in maart 2008 het doek voorgoed viel. Voor het eerst werd het bewogen oorlogsverhaal van deze familie die op de vlucht moest tijdens Wereldoorlog II opgetekend in een boek door Tina De Gendt en Karel Van Keymeulen.

Tina De Gendt is historica en werkte jarenlang als journalist, onder meer voor De Morgen. Eerder publiceerde ze het lovend onthaalde boek ‘Turkije aan de Leie’. Karel Van Keymeulen zat als stadsjournalist meer dan dertig jaar op de eerste rij van het nieuws in Gent. Ze schreven samen dit boek in nauwe samenwerking met de familie Bloch.

Tina en Karel hadden talloze gesprekken met Jacques en Nicole Bloch. Jacques herinnert zich nog levendig toen hij als kind met zijn zus en ouders op de vlucht ging voor de nazi’s. Ook  kregen ze toegang tot het familiearchief van de familie Bloch. Zo ontstond deze prachtige roman met een nog nooit eerder verteld verhaal van de familie Bloch.

Het verhaal

bloch1In 1899 openden het Frans- Duitse echtpaar Benjamin Bloch en Sophie Loeb een bakkerij in de Veldstraat in Gent. De Blochse specialiteiten van de Joodse familie werden een begrip in Gent en de bakkerij was bekend in Vlaanderen en Brussel om haar heerlijk brood en patisserie.

Jarenlang vulde de bekende Patisserie Alsacienne van de familie Bloch zich iedere ochtend met lekkernijen en verspreidde de geur van suiker, gist en kaneel zich over de straat. Maar op 15 mei 1940 blijft de etalage leeg. De  familie wordt vroeg in de ochtend gewekt door wijkagent om hen te waarschuwen dat het tijd is om te vertrekken. Rodolphe Bloch neemt onmiddellijk een besluit om zijn vrouw Alice en kinderen Jacques en Nicole veilig te stellen en ze slaan op de vlucht voor het nazisme. 

Maar wanneer moeder Sophie Bloch op het laatste nippertje het besluit neemt om bij haar dochter Margot en schoonzoon Marcel te blijven en niet mee te gaan naar Engeland, scheurt de familie in tweeën. Terwijl Sophie Loeb de bakkerij draaiende houdt, zijn Rodolphe Bloch en zijn gezin onderweg naar de zus van Alice in Londen. Hun tocht gaat van Gent, Oostende via Frankrijk naar Porto en brengt hen uiteindelijk in New York..

In ‘ Het verhaal van de familie Bloch’ reconstrueren Tina en Karel het meeslepende en ontroerende verhaal van een fiere Joodse familie die verscheurd werd door de oorlog. Aan het innerlijke leven van de personen heeft Tina een geromantiseerde, maar zeer menselijke en waarschijnlijke inhoud gegeven die nauw aansluit bij hetgeen Jacques en Nicole haar vertelden. 

De historische feiten zijn exact weergegeven in deze roman. Het boek bevat originele brieven die de familie schreef en foto’s uit het familiealbum. Dit prachtige en indrukwekkende verhaal over de Joodse familie Bloch die op de vlucht moest tijdens de Tweede Wereldoorlog laat niemand onberoerd. 

Het is een aangrijpend verhaal over gemiste kansen, verraad en een zoektocht naar rechtvaardigheid. Spijtig genoeg is dit verhaal nog steeds actueel, dagelijks zijn er nog steeds mensen op de vlucht voor de oorlog.

De holocaust was een donkere en gruwelijke periode uit de geschiedenis. Deze gebeurtenissen mochten nooit gebeurd zijn, het is belangrijk dat ze blijven verteld worden. En dankzij de familie Bloch en Tina De Gendt en Karel Van Keymeulen wordt de geschiedenis levendig gehouden, zodat deze gebeurtenissen nooit vergeten worden. 

ISBN: 9789401463645 – Paperback – 264 blz. – Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Lannoo