Recensie: Haar Getto – Roger Vanhoeck

on

Vlaams jeugdauteur Roger Vanhoeck is geen onbekende in het schrijverswereldje. Zijn jeugdromans over sociaal onrecht, kinderprostitutie, pesten, incest, orgaanhandel en vluchtelingen zijn zeer gegeerd bij zowel de jeugd als de volwassenen. 

Ook schreef Roger twee jeugdromans over de oorlog. In ‘Verboden Muziek’ vertelt hij het verhaal over de deportatie van Belgische Joden naar het vernietigingskamp van Auschwitz en zijn tweede jeugdroman ‘Zij zijn God niet’ gaat over een meisjestweeling die opgroeide tijdens de opkomst van het nazisme. Maar Roger Vanhoeck is nog niet uitgeschreven over de oorlog, zijn nieuwste jeugdroman ‘Haar Getto’ ligt nu in de winkelrekken.

haargetto1Het verhaal speelt zich af in 1944. We maken kennis met de veertienjarige Katalin. Samen met haar opa Sàndor, haar ouders en haar kleine zusje Margit woont ze in Nograderdö een dorp ten noorden van Boedapest. Opa Sàndor is arts en actief in het verzet, hij probeert zijn kleindochter samen met haar zusje Margit en haar gehandicapte vriend András in veiligheid te brengen en stuurt hen naar de hoofdstad Budapest. 

Maar net op dat moment bezetten de Duitsers Hongarije en begint Eichmann ook in Boedapest met de ‘zuivering’. Katalin en haar zusje Margit komen terecht in een getto.

Tijdens haar zoektocht naar haar ouders door het vijandige Boedapest ontmoet ze Gustav.  Ze ervaart meermaals de kilte van de dood, maar kent ze ook momenten van vreugde en geluk. Maar zal Katalin haar ouders terugvinden en haar Getto overleven?

Voor het schrijven van deze jeugdroman werd auteur Roger Vanhoeck getriggerd door drie ervaringen. 

sized_sized_DSC_0216De eerste keer dat hij met het getto geconfronteerd werd was twintig jaar geleden. Toen speelde hij de rol van Kittel, de nazi-bevelhebber, in het toneelstuk ‘Ghetto’ van Joshua Sobol. De rol en het karakter van de nazi-bevelhebber van het getto in Vilnius wekte zoveel weerzin in hem op, dat hij de grootste moeite had om de figuur gestalte te geven. Sindsdien laat het fenomeen Getto hem niet meer los.

Zijn tweede ervaring was tijdens een bezoek aan Yad Vashem, het holocaustmuseum in Jeruzalem, waar hij opnieuw met een getto geconfronteerd werd. De verschrikkelijke beelden van het getto van Warschau sneden door zijn ziel.

En ten slotte, nog niet zolang geleden ontdekte Roger dat er ook in Boedapest een getto heeft bestaan. Hij trok naar de hoofdstad van Hongarije en ontdekte er tal van littekens (zelfs nog een authentiek stuk muur) uit die duistere periode. 

Uit deze ervaringen is zijn nieuwste jeugdroman ‘Haar Getto’ geboren. Het is een fictief verhaal dat gebaseerd is op ware feiten. Roger Vanhoeck schetst in zijn nieuwste boek een beeld van wat er zich afspeelde in Boedapest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf maart 1944 deporteerde Adolf Eichmann in zes maanden tijd meer dan 400.000 Joden van het Hongaarse platteland naar Auschwitz. 

En ook de hoofdstad Boedapest werd bezet door de Duitsers. Hongaarse joden werden bijeengedreven in appartementsgebouwen: de gele-ster huizen, die werden ingericht tot een getto. In deze gele-ster huizen verbleven de Hongaarse Joden in afwachting van hun deportatie naar het vernietigingskamp van Auschwitz. Door toedoen van Zweeds diplomaat Raoul Wallenberg zijn er vele Hongaarse Joden gered. Het getto in Boedapest heeft uiteindelijk maar zes weken bestaan

Het verhaal wordt verteld door het hoofdpersonage Katalin. Dit sterke en moedige meisje sluit iedereen meteen in zijn hart. Ze neemt ons mee op haar zoektocht en hoe zij de gebeurtenissen heeft ervaren. De gruwel die zich afspeelde in Boedapest en het vreselijke lot dat de Joden moesten ondergaan komen ook aan bod. 

Dit meeslepend en beklijvend verhaal is door het hevige thema geschikt voor lezers vanaf 15 jaar. Gelukkig is niet alles is kommer en kwel, voor de vrolijke noot zorgt Katalins naive zusje Margit.

Dankzij Roger Vanhoeck blijft dit stukje geschiedenis, dat nooit zou mogen hebben plaatsvinden, levendig gehouden. ‘Haar Getto’ is een must-read voor lezers van 15 tot 115 jaar.

Voor het schrijven van dit boek ontving Roger Vanhoeck een werkbeurs van ‘Sabam for Culture’.

ISBN: 9789059275850 – Paperback – 207 blz. – Prijs: € 17,50 – Uitgeverij: C de Vries-Brouwers

Advertentie