Recensie: Dubbelleven – Tom Bergs

on

Tom Bergs is in het dagelijkse leven werkzaam als administratief bediende bij de politie. In zijn vrije tijd schrijft hij verhalen en in 2015 debuteerde hij met ‘Dubbelleven’ Deze politieroman is het eerste deel van een reeks en werd goed onthaald bij de lezers in Vlaanderen en Nederland. 

Het verhaal

dubbelleven1Het is de laatste dag van februari. Voor rechercheur Johan Pieters begint de dag zoals alle andere dagen. Maar de sfeer slaat om wanneer Louis Fransen, zijn jarenlange partner en teamchef, aankondigt dat hij volgende maand op pensioen gaat. Wanneer Sophie D’Hondt, de vervangster van Louis, het kantoor binnenloopt, wordt voor Johan de dag nog zwarter. Hij is niet blij met zijn nieuwe collega en heeft al direct vooroordelen. Een 26-jarige snotneus die net van de schoolbanken komt en hem de les komt spellen? Dat is erover voor een zelfverzekerde macho als Johan!

Op de eerste werkdag van D’Hondt komt er een telefoontje binnen bij de politie dat een wandelaar een lijk van een jonge vrouw heeft aangetroffen in het Gemeentelijk Park van Haacht. Het gaat om de 21-jarige Ines Vos, een studente uit Gent. Al gauw blijkt dat het om een moordzaak gaat. 

Ook blijkt Ines andere interesses te hebben dan enkel studeren. Het onderzoek verloopt zeer moeizaam en bij de ondervragingen lijkt het erop dat haar vrienden het achterste van hun tong niet laten zien. Wat hebben ze te verbergen? 

Wanneer er in een paar dagen tijd nog slachtoffers vallen, vragen de speurders zich af of er een verband is tussen de moorden. Opvallend is dat advocaat Walter De Cock steeds in de buurt is wanneer er slachtoffers vallen. Vertelt de advocaat de waarheid? En wat heeft deze zaak te maken met het verleden van Johan?

sized_DSC_0172‘Dubbelleven’ is het eerste deel in een reeks rond speurdersduo Johan Pieters en Sophie D’Hondt. Het verhaal is fictief, maar heel realistisch weergegeven. Door zijn job bij de politie heeft Tom het voordeel dat hij uit de eerste hand weet hoe een onderzoek werkt. Je voelt als lezer dat hij weet over wat hij schrijft. Zijn boek werd ook vakkundig nagelezen door zijn collega’s bij de politie, wat ook een extra waarde is voor de geloofwaardigheid van het verhaal. Wel raakte ik soms de weg een beetje kwijt door de vele personages en de gedetailleerde informatie die Tom gaf. Maar deze informatie komt later goed van pas en zo krijg je als lezer een heel duidelijk beeld.

‘Dubbelleven’ speelt zich af in Haacht en omgeving. Wie Haacht kent, zal ongetwijfeld plaatsen herkennen. Ook de personages zijn geloofwaardig neergezet. Het speurdersduo Pieters – D’Hondt is een perfecte combinatie en de twee zorgen af en toe voor vuurwerk. 

Ik kijk er alvast naar uit om meer te lezen over dit toch wel explosieve speurdersduo!

‘Dubbelleven’ is een politieroman die goed in elkaar zit en vlot wegleest. Een goed verhaal met een dosis spanning en onverwachte gebeurtenissen en een verrassend einde waarin niets is wat het lijkt. Kortom, het boek is een echte aanrader voor iedereen die houdt van politieserie’s zoals Witse, Baantjer, Aspe, Flikken, Zone Stad,

Inmiddels ligt er ook al deel twee ‘Wraakzucht’ met opnieuw het speurdersduo in de winkelrekken. 

DUBBELLEVEN – ISBN: 9789460794254 – 260 blz. – Prijs: € 19,00 – Uitgeverij: Het Punt