Recensie: Radio Cachot – Fred Klee

on

Doordat Fred Klee iets te creatief met zijn boekhouding was omgesprongen, werd hij veroordeeld voor fraude. Hij kreeg een gevangenisstraf van zeven jaar, waarvan hij uiteindelijk vijf jaar heeft uitgezeten. In 2017 maakte Fred een muzikale theatershow over zijn ervaringen in de gevangenis, een theatershow die hij opvoerde in de gevangenissen voor de gedetineerden. 

fred21Bij uitgeverij Angèle verscheen eind 2019 het boek ‘Radio Cachot’. Dit boek is het logische gevolg van die theatershow. In ‘Radio Cachot’ vertelt Fred Klee zijn verhaal hoe hij door de ingewikkelde btw-wetgeving in het buitenland en door zijn creativiteit in zijn boekhouding, in de gevangenis belandt.

Wanneer je je dag in een cel moet doorbrengen, duurt een dag heel lang. Fred vindt troost met het schrijven van songteksten. Maar hij is slim en blijft niet bij de pakken zitten. Dat hij bereidt is de handen uit de mouwen te steken, wordt zeer gewaardeerd bij de directie in de gevangenis. Als fatik begint hij helemaal onderaan de ladder, namelijk met het schoonmaken van bedpannen. Maar Fred doet zijn werk goed en wordt gepromoveerd tot hulpje en schopt het zelfs tot mediaman. 

Fred, de superfatik groeit zelfs door tot de bezieler van het interne radiokanaal Radio Cachot. Ook richt hij de muziekband The Freedom Jail Band op waarmee hij optredens geeft in de gevangenis. Hiermee krijgt hij meer vrijheid dan de andere gevangenen en komt hij op plaatsen waar andere gevangenen niet komen.

Hij hoort wat achter de schermen gebeurt en geniet van vele voordelen. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille, want hij krijgt het soms ook extra hard te verduren. In de gevangenis gelden maar twee woorden: leven en overleven. En deze woorden gaan pijnlijk hand in hand. Want het leven in de gevangenis is hard, heel hard…

‘Radio Cachot’ is persoonlijke dagboek van Fred Klee waarin hij geen blad voor de mond neemt. Op een typische wijze vertelt hij openhartig over zijn tijd in de gevangenis, die zijn leven getekend heeft. In kleine hoofdstukken komen niet alleen zijn eigen ervaringen aan bod, maar ook de realiteit van het gevangenisleven en wat het leven in gevangenschap doet met een mens. Fred heeft in die tijd veel geleerd en is tijdens deze vijf jaar gevangenschap tot het besef gekomen wat echt belangrijk is in het leven.

Doorheen het verhaal van Fred zijn songteksten verweven, die hij schreef in de gevangenis. In de emotionele songteksten voel je het verdriet en de frustratie, maar ook de hoop die hij blijft koesteren.

Met ‘Radio Cachot’ schreef Fred Klee een dagboek over het wel en wee in de gevangenis dat heel vlot leest. Sterke verhalen, soms emotioneel, soms ernstig, dan weer met gebral en gelach, maar bovenal met de nuchtere kijk van iemand die echt weet hoe het leven binnen de muren van een Vlaamse gevangenis eruit ziet. Een echte aanrader!

ISBN: 9789022336892 – Paperback – 159 blz. – Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Angèle

Radio Cachot