Recensie: Groter dan ons – Philippe Diepvents

on

‘Groter dan ons’ is de derde roman van auteur Philippe Diepvents. Philippe debuteerde in 2013 met ‘Bobby Ewing Blues’ (uitgeverij de Brouwerij). Zijn tweede roman, ‘Vallen in liefde’, verscheen in 2015 bij Manteau. Philippe Diepvents werkt in het dagelijkse leven als hoofd studiedienst van de Vlaamse vleugel van het ABVV.

groter1In ‘Groter dan ons’ volgen we het leven van Herman Calw. Hij is getrouwd met Belinda en is bediende op de dienst boekhouding en personeel. Herman wordt, zonder enige reden, door zijn collega’s Manu genoemd. Herman/Manu is geen gewone bediende, hij is een introverte man die zich moeilijk in de maatschappij kan integreren. Hij heeft ook iets met getallen. Zo heeft hij 314 collega’s (314 is het begin van pi). Zijn 315de collega is Katrien, waar hij een oogje op heeft. Katrien komt dagelijks elf minuten na hem aan op het werk. Elf minuten vindt Herman fijn, want dat is dan weer een priemgetal.

Herman is verantwoordelijk voor de onkostennota’s en daarom is iedereen vriendelijk tegen hem. Want iedereen probeert zoveel mogelijk onkostennota’s te verzilveren. En Herman waakt erover dat alleen wie er recht op heeft, zijn onkosten zal terugbetaald krijgen.

Dag Paul,

De bonnetjes voor de champagne en de voorbehoedsmiddelen

tijdens je businesstrip naar Oslo kan ik helaas niet in

aanmerking nemen. Maar zou je nog een keer willen nakijken

of je tijdens je verblijf echt geen avondvergaderingen hebt

gehad? Die geven immers recht op een extra per diem.

Vriendelijke groeten,

Herman (Manu)

Ook in het bedrijf waar Herman werkt, heeft de technologie haar intrede gedaan. Zo is er ‘SoftCare’, een softwareprogramma waardoor er tien van de twaalf bedienden van de dienst boekhouding en personeel ontslagen werden. Nadien werkte het programma zo slecht dat er negen IT’ers zijn bijgekomen, en ook een baas voor de IT’ers. Herman vond dat goed want dan had hij terug 314 collega’s..

>SOFTCARE WENST U EEN GOEDEMORGEN, HERMAN.

U HEEFT NOG STEEDS 83,5 INHAALRUST- EN VAKANTIEDAGEN STAAN. GELIEVE WANNEER MOGELIJK INHAALRUST- OF VAKANTIEDAGEN OP TE NEMEN A.U.B <

‘Groter dan ons’ vertelt het verhaal van Herman, zijn vertroebelde relatie met zijn vrouw Belinda, hun doodgeboren kindje en over de collega’s op het werk, maar ook over God, sociale media, porno, ideeënbussen, computergames en natuurlijk over Katrien, zijn aantrekkelijke collega waar hij heimelijk verliefd op is…

Nieuwe technologie verandert onze wereld, elke dag een beetje meer. Maar mensen blijven hetzelfde, met hun tekortkomingen, bezorgdheden en dromen. Hoe die twee met elkaar botsen, daarover gaat ‘Groter dan ons’.

Het verhaal van dit uitstekend boek wordt verteld in de ik-vorm, als lezer neem je plaats in het hoofd van Herman (Manu). En Herman is een echte spraakwaterval, hij vertelt alles tot in de kleinste details. Je wilt als lezer steeds meer weten over de persoon Herman/Manu en de manier waarop hij denkt. Het is grappig maar tegelijk triest om de ervaringen van deze gewone, eerlijke man te lezen. Herman is een beetje anders dan anderen en vindt niet direct zijn plaats in onze maatschappij, zeker niet in de wereld van de nieuwe technologie.

‘Groter dan ons’ is een aanrader. Het verhaal leest vlot en is geschreven met de nodige humor. Het zet ons aan tot nadenken over de ‘moderne wereld’.  Een wereld van technologie, digitalisering en sociale media, waarin niet iedereen in past.

Wil je na te lezen de belevenissen en gedachten van Manu blijven volgen? Dat kan op zijn instagramaccount: https://www.instagram.com/hermancalw

GROTER DAN ONS – ISBN: 9789022336830 – Paperback – 240 blz. – Prijs: € 21,99 – Uitgeverij: Angèle

https://www.standaarduitgeverij.be/boek/groter-dan-ons-9789460416408/