Recensie: Naar de overkant – Santa Montefiore

De Britse auteur Santa Montefiore (1970) schreef vele bestsellers, waaronder ‘De Franse tuinman’, ‘Villa Magdalena’ en ‘De laatste roos van de zomer’. Ze is getrouwd met historicus en schrijver Simon Sebag Montefiore, heeft twee kinderen en woont in Londen. Santa Montefiore is ook een graag geziene gaste in Vlaanderen. Normaal zou ze eind maart haar nieuwste boek ‘Naar de overkant’ persoonlijk komen voorstellen, maar het Coronavirus besliste er anders over. Het boek is wel uitgebracht en wegens de Coronacrisis voorlopig enkel online te koop, zonder verzendingskosten.

1Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje op het Engelse platteland, zo’n dorpje waar iedereen elkaar kent. De 66-jarige Marigold runt er het dorpswinkeltje annex postkantoor. Ze is getrouwd met Dennis en samen met hun jongste dochter Suze, die nog thuis woont, leiden ze een rustig leventje.

Maar daar komt verandering in wanneer haar 86-jarige moeder Nana bij het gezin komt wonen. Nana wordt al een dagje ouder en is bang om alleen te wonen. Ook Daisy, de oudste dochter van Marigold en Dennis, komt terug thuis wonen. Daisy woonde en werkte in Milaan en na een relatie van zes jaar met haar Italiaanse vriend keert ze terug naar de ouderlijke woonst.

Het leven van Marigold verandert met Nana en Daisy in huis. Ze heeft het druk en het valt haar op dat ze de laatste tijd zoveel vergeet en zich moeilijk kan concentreren. 

Terwijl Daisy opnieuw haar leven in goede banen te leiden en opnieuw de liefde vindt en Suze volop bezig is met de voorbereidingen van haar huwelijk, gaat het bij Marigold van kwaad naar erger. Wanneer ze de diagnose van haar problemen te weten komt, heeft ze dan ooit de steun en liefde van haar familie nodig, maar zijn die wel in staat om de offers te brengen die dat van hen vraagt?

2Ook dit nieuwste boek van Santa Montefiore is een topper. ‘Naar de overkant’  bevat een meeslepend en ontroerend verhaal, met de nodige romantiek.

Het boek bevat een mooi verhaal, zoals we dat van de succesvolle Britse schrijver gewoon zijn. ‘Naar de overkant’ zorgt voor bijna 400 bladzijden wegdromen met een verhaal waarin liefde en vriendschap hoge toppen scheert.

Het verhaal, de sfeer en de personages in het boek zijn zo natuurlijk weergegeven dat je jezelf waant in het klein, rustig dorpje op het Engelse platteland. Ook laat het zien wat dementie doet met iemand, maar ook met de familie.

Intussen zijn er al tientallen boeken van Santa Montefiore succesvol naar het Nederlands vertaald, en ook ‘Naar de overkant’ heeft alles om een bestseller te worden!

ISBN: 9789022583746 – Paperback – 381 blz. – Prijs: € 20,99 – Uitgeverij: Boekerij

https://www.boekerij.nl/producten/naar-de-overkant-9789022583746