DVD in de kijker: Atlantique – Mati Diop

De Senegalees-Frans-Belgische film ‘Atlantique’ is het speelfilmdebuut van regisseur Mati Diop. Het was de eerste film van een zwarte vrouwelijke filmmaker die werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes, en was de Senegalese Oscarinzending. In Cannes werd de film bekroond met de Grand Prix.

sized_7045-1-atlantique

Het verhaal van ‘Atlantique’ gaat over de 17-jarige Ada (Mama Sané) uit Dakar (Senegal) die verliefd is op Souleiman (Ibrahima Traoré), een jonge bouwvakker. Maar de liefde tussen de twee kan niet doorgaan, want Ada is uitgehuwelijkt aan de rijke Omar (Babacar Sylla).

Wanneer Souleiman en zijn collega’s al drie maanden geen loon ontvangen hebben van hun baas, besluiten ze met een boot naar Spanje te varen, op zoek naar een betere toekomst. Ze zijn vertrokken zonder afscheid te nemen en Ada is radeloos. Zal ze ooit haar grote liefde nog levend terugzien? 

sized_7486-4-atlantics-c-les-films-du-bal

Het geplande huwelijk tussen Ada en Omar gaat door. Maar tijdens het huwelijksfeest staat het bed van Omar in brand en Fanta, een vriendin van Ada, is ernstig ziek. Het gaat de ronde dat Souleiman terug in de stad is en dat hij de oorzaak is van de boze geesten die dwalen rond Dakar…

sized_7485-3-atlantics-c-les-films-du-bal

‘Atlantique’  is een uitstekende film van de Frans-Senegalese actrice en filmregisseur Mati Diop. Zij is de dochter van een Franse moeder en de Senegalese muzikant Wasis Diop, en het nichtje van filmmaker Djibril Diop Maminete.

‘Atlantique’ bevat een mysterieus en romantisch spookverhaal. Een uitstekende cast en prachtige beelden zorgen ervoor dat de film op geen enkel moment verveeld en dat aanzet tot nadenken over de omstandigheden hoe de mensen in Dakar leven en dromen van een betere toekomst.

sized_7449-6-atlantics-c-les-films-du-bal

Technische gegevens dvd:

 EAN: 5051083154307

Regisseur: Mati Diop

Acteurs: Mame Bineta SANE, Amadou MBOW, Ibrahima TRAORE, Fatou SOUGOU, Aminata KANE

atl1Duur: 102 minuten

Taal: Wolof 

Ondertiteling: Nederlands, Frans

Beeldformaat: 16:9

Audio: Dolby Digital 5.1

Foto’s: Cinéart

Leeftijdsindicatie: Vanaf 9 jaar

‘Atlantique’ is uitgebracht door Cinéart en is verkrijgbaar op DVD en VOD