Recensie: Dodensteeg – Christian De Coninck

on

De Brusselse misdaadauteur Christian De Coninck heeft met ‘Dodensteeg’ een nieuw boek geschreven. ‘Dodensteeg’ is na ‘Dodendans’ en ‘Dodenmars’ het derde boek in de reeks rond Lodewijk Pynaert en is uitgegeven bij Houtekiet.

doden1Het verhaal begint op 17 december 1918. Zowel Kolonel Pynaert als zijn ordonnans Cyriel De Cruyenaere hebben van het kabinet van de Koning hun demobilisatiebevel gekregen en zijn na vier jaar geen militairen meer maar burgers. Pynaert gaat terug met zijn gezin naar zijn woonst in Brussel. Ook Cyriel De Cruyenaere, die een relatie heeft met de dochter van Lode, trekt in bij het gezin Pynaert.

De voormalige kolonel neemt zijn taak bij de politie weer op en De Cruyenaere begint als agent-stagiair te werken bij de Brusselse politie. De regering heeft beslist om een nieuwe politie-eenheid op te richten, die rechtstreeks zal afhangen van de procureur des Konings. Lode Pynaert is verantwoordelijk voor de oprichting en zal hoofdcommissaris worden van deze nieuwe eenheid.

Cyriel De Cruyenaere is nog maar twee dagen in dienst en heeft al te maken met een moord. Een 8-jarig meisje is teruggevonden in de Poppengang, een smal steegje in Brussel. Het meisje werd eerst verkracht en dan vermoord. De volgende dag worden er in Anderlecht twee kinderen ontvoerd. Een jongen van 5 en een meisje van 9 zijn spoorloos verdwenen. 

Commissaris Pynaert wordt op de zaak gezet en zal, met de hulp van zijn rechterhand Cyriel De Cruyenaere, deze zaak proberen op te lossen. Hij wordt onder druk gezet om zo snel mogelijk de dader te vinden, zeker wanneer er nog meer kinderen spoorloos verdwijnen en dat ook barones d’Ognies vermoord terug gevonden wordt in haar woonst…

Met ‘Dodensteeg’ heeft auteur Christian De Coninck een uitstekende misdaadroman geschreven met een verhaal dat gebaseerd is op een waargebeurde zaak die Brussel in die jaren heeft opgeschrikt en in de ban hield. In 34 hoofdstukken neemt de auteur ons mee naar het Brussel dat opnieuw probeert te herleven na het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Een verhaal dat vlot leest, met veel spanning, authenticiteit, de nodige dosis humor en een verrassend plot, dat is ‘Dodensteeg’

sized_1 (1)‘Dodensteeg’ is een absolute aanrader voor wie van misdaadromans houdt. Christian De Coninck heeft een verhaal geschreven dat boeit vanaf de eerste bladzijde, met historisch correcte plaatsen en met personages van vlees en bloed. Het is heerlijk te lezen hoe commissaris Pynaert omgaat met de bijna 21-jarige De Cruyenaere, zijn toekomstig schoonzoon. Pynaert is een ernstig man met veel ervaring, Cyriel daarentegen is jong, onervaren, grappig, vaak onhandig en heeft het hart op de tong. Maar hij is een uitstekend politie-stagiair die het zeker nog ver zal brengen in zijn carrière. 

Dit nieuwste boek van De Coninck is het derde uit de reeks rond Lode Pynaert. Het is handig om de twee vorige boeken eerst te lezen, maar ‘Dodensteeg’ kan gerust afzonderlijk gelezen worden. 

‘Dodensteeg’ speelt zich af in Brussel, ten tijde dat er amper een auto reed door de stad en waarin de telefoon nog een technologisch hoogstandje was

Christian De Coninck (1960) is commissaris en woordvoerder bij de Politie Brussel Hoofdstad Elsene. Hij leidde onderzoeken naar moorden, zedenzaken, gewapende overvallen en diefstallen. Het Brussels ketje groeide op in de schaduw van de basiliek van Koekelberg.

De Coninck debuteerde als misdaadauteur in 2007 met ‘De Praagse connectie’, waarvan de filmrechten inmiddels zijn verkocht. Later verschenen onder meer ‘Het Octopuscomplex’, ‘Het Boemerangprincipe’, ‘Het Münchensyndroom’, ‘Het Duivelsdozijn’, ‘De Gideonsbende’, ‘De daikonkweker’ en de historische misdaadroman ‘Dodendans’. Door hun succes verschenen van al deze titels verschillende herdrukken. In 2009 werd hij Brusseleir van’t joêr. http://www.christiandeconinck.be/

Dodensteeg – ISBN: 9789089248169 – Paperback – 288 blz. – Prijs: € 19,99 – Uitgeverij: Houtekiet – Het boek kan in deze Coronatijden online besteld worden zonder extra verzendingskosten via de website van Houtekiet http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/dodensteeg