Nero – De Stallaert Jaren 6 – Marc Sleen

Bij Matsuoka, sinds enkele jaren het stripfonds van Standaard Uitgeverij, is het zesde deel van Nero- De Stallaert Jaren verschenen. Dirk Stallaert werkte tien jaar samen met Nero’s geestelijke vader Marc Sleen en tekende in totaal 42 verhalen. Deze verhalen worden gebundeld in tien volumes. De strips worden gepubliceerd in hun oorspronkelijke vorm, in zwart-wit getekend en bestemd voor de feuilletonpublicatie in de krant De Standaard. Deze zesde integrale bevat vier verhalen: ‘Palermo’, ‘Het Adhemar-elixir’, ‘De blauwe broertjes’ en ‘De dolle steek’.

nro0Naast de strips zorgen Yves Kerremans, Noël Slangen en Kim Duchateau voor een 26 bladzijden tellend achtergronddossier. Daarin komen we te weten waar Marc Sleen zijn inspiratie haalde. Ook wordt er aandacht besteed aan een van de meest waanzinnige personages uit de stripgeschiedenis: Oscar Abraham Tuizentfloot. Deze geschifte figuur maakte in 1957 zijn opwachting in ‘De Granaatslikker’.

Verder bevat het interessante dossier een interview met striptekenaar Kim Duchateau (auteur van de Nero-hommagestrip ‘De zeven vloeken’), unieke schetsen van de meester, Dirk Stallaert die herinneringen ophaalt over de vier verhalen uit deze zesde integrale en hij vertelt verder waarom hij het gezicht van de Amerikaan die opduikt in ‘De Dolle streek’ moest veranderen. Dit en nog veel meer anekdotes vind je terug in het unieke achtergronddossier. 

Dit zesde deel is opnieuw een must-have voor de vele fans van Nero, die samen met o.a. zijn zoon Adhemar, Madam Pheip, Tuizentfloot, Jan Spier en Petoetje en Patatje avontuurlijke belevenissen beleeft.

nero1‘Palermo’ verscheen als voorpublicatie in de Standaardgroep in 1998, in hetzelfde jaar verscheen het als album.

Nero krijgt thuis bezoek van eerste minister Dehaene. Tenminste, dat denkt hij, want de premier draagt een masker en blijkt niemand minder dan… Ricardo, zijn aartsrivaal, te zijn! Ricardo gaat er met Bompanero’s fortuin vandoor en wil ermee vluchten naar zijn geboortestad Palermo, de bakermat van de maffia. Er ontwikkelt zich een strijd op leven en dood tussen Ricardo en agent Gaston …

nero2‘Het Adhemar-elixir’ verscheen ook in 1998 als voorpublicatie in de kranten van de Standaardgoep. Het album werd door Standaard Uitgeverij uitgebracht op 31 maart 1999.

Adhemar doet zijn zoveelste sensationele uitvinding: een groeimiddel waarmee hij de menselijke gestalte -en in de eerste plaats zijn eigen figuur- wil vergroten. Hij zoekt hiervoor een menselijk proefkonijn. Nieuwsgierig als hij is, gaat Nero ervandoor met het flesje elixir en test het uit op Tuizentfloot en agent Gaston. De uitwerking heeft verstrekkende gevolgen. Tot overmaat van ramp wordt het kostbare elixir gestolen door Angelina, het liefje van Ricardo. Zij verkoopt het aan enkele Japanse criminelen …

nero3‘De blauwe broertjes’ kwam als voorpublicatie in de kranten van de Standaardgroep op 25 augustus 1998 tot 17 november 1999. Als albumpublicatie door Standaard Uitgeverij lag de strip vanaf 5 mei 1999 in de winkel.

Het afhakken van het oor van Angelina -Ricardo’s vriendin- door de knotsgekke Tuizentfloot in het vorige verhaal Het Adhemar-elixir, heeft nare gevolgen voor Nero en zijn vrienden. Ricardo stuurt namelijk zijn vrienden van de Cosa Nostra, de zogenaamde ‘Blauwe broertjes’, naar België om Angelina te wreken … Een feestalbum in echte ‘gangsterstijl’! Niet te missen!

nero4‘De dolle steek’ verscheen in de kranten van de Standaardgroep vanaf 18 november 1998 tot en met 11 februari 1999. Als album verscheen het op 11 augustus 1999 als nummer 201 in de volledige Neroreeks (Als nummer 147 in de Standaardreeks)

Abraham Tuizentfloot weet niet wat hem overkomt wanneer zijn befaamde kapershoed, die hij al meer dan 41 jaar draagt, opeens begint te praten. De hoed blijkt een moeilijk karakter te hebben en na een hooglopende ruzie kiepert Tuizentfloot hem op de vuilnisbak. De excentrieke hoedenverzamelaar Honorée Hutsepot koopt de dolle steek voor een prikje, waarna de hoed uiteindelijk in handen van de peetvader van de Newyorkse maffia terechtkomt. Intussen heeft Tuizentfloot spijt gekregen van zijn beslissing. Hij wil zijn hoed terug …

Nero- De Stallaert Jaren 6 – ISBN: 9789002270093 – Gebonden – 192 blz. –  Prijs:€ 29,99 – Uitgeverij: Standaard Uitgeverij