DVD in de kijker: Mijn Rembrandt – Oeke Hoogendijk

De Nederlandse documentairefilmmaker Oeke Hoogendijk maakte eerder met ‘Het Nieuwe Rijksmuseum’ een documentaire over de grootschalige verbouwing en herinrichting van het Rijksmuseum in Amsterdam. In 2019 kwam ‘Mijn Rembrandt’ in de zalen, deze documentaire is door Cinéart uitgebracht op DVD en VOD. Met ‘Mijn Rembrandt’ begeeft Hoogendijk zich opnieuw in de wereld van de oude meesters.

sized_7913-mijn-rembrandt-still3

‘Mijn Rembrandt’ is een boeiende documentaire, het geeft een fascinerend inzicht in wat het werk van Rembrandt zo bijzonder maakt en waarom zijn kunst mensen zo diep raakt. Het is een unieke documentaire, prachtig in beeld gebracht met aangrijpende verhalen, die leidt van grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen.

sized_7912-mijn-rembrandt-still4

We maken kennis met de Franse baron Éric de Rothschild, die met de huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit twee Rembrandts op de markt brengt. Wat uiteindelijk uitmondt tot een harde, politieke strijd tussen het Rijksmuseum en het Louvre.

Ook is er de hertog van Buccleuch, die een zeer mooi schilderij van Rembrandt, met er op een oudere vrouw die aan het lezen is ,bezit en om beter naar te kunnen bekijken, laat hij het aan de muur hangen in zijn leeskamer.

sized_7914-mijn-rembrandt-still2

De Amerikaan Thomas S. Kaplan komt ook aan bod in deze documentaire, Thomas deed in 2007 zijn bedrijven van de hand en samen met zijn vrouw kocht hij elke week een schilderij. Kaplan heeft inmiddels tien Rembrandts, die hij beschikbaar stelt aan het Louvre.

sized_7910-mijn-rembrandt-still6

Veel aandacht is er voor de aristocratische kunsthandelaar Jan Six, wanneer blijkt dat hij niet één, maar twee ‘nieuwe’ schilderijen van Rembrandt op het spoor lijkt te zijn. Deze zenuwslopende ontdekkingsreis lijkt zijn grootste jongensdroom waar te maken, maar Hoogendijks camera is er ook bij als zijn wereld ineen dreigt te storten wanneer hij ervan wordt beschuldigd een afspraak met Sander Bijl, een andere kunsthandelaar, te hebben verbroken.

sized_7641-mijn-rembrandt-still1-cscreenocean-reuters

‘Mijn Rembrandt’ is een meesterwerk, je hoeft helemaal geen kunstkenner te zijn om van deze documentaire te kunnen genieten. De regisseur toont met deze film hoeveel liefde en respect de eigenaars hebben voor het werk van Rembrandt. Het resultaat is geen saaie voorstelling van schilderijen, maar een film waar een verhaal, een ziel en zelfs spanning in zit. ‘Mijn Rembrandt’ is meesterlijk in beeld gebracht en kreeg een Officiële Selectie op het IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) in 2019.

Technische gegevens dvd:

EAN: 5051083158466

Regisseur: Oeke Hoogendijk

Duur: 97 minuten

Taal: Nederlands, Engels

Ondertiteling: Nederlands, Frans

Beeldformaat: 16:9

Audio: Dolby Digital 5.1

Foto’s: Cinéart

Leeftijdsindicatie: Alle leeftijden

‘Mijn Rembrandt’ is uitgebracht door Cinéart en is verkrijgbaar op DVD en VOD