Piet Pienter en Bert Bibber Integraal, Deel 1 – POM

Op 16 november 2019 zou Jozef Van Hove (16 november 1919- 2 mei 2014) honderd jaar  zijn geworden. Jozef werd onder het pseudoniem Pom bekend als tekenaar en scenarist van de stripreeks Piet Pienter en Bert Bibber.

Om dat eeuwfeest luister bij te zetten lanceert Standaard Uitgeverij een integrale uitgave in elf delen van de reeks Piet Pienter en Bert Bibber. De twee vrienden wonen dan wel in Antwerpen, hun avonturen brengen hen zowat overal ter wereld. Zowel het Oostblok als Zuid-Amerika zijn populaire bestemmingen voor Pienter en Bibber.

pom0In Integraal 1 staan vijf verhalen, in zwart-witte uitgave. Naast de vijf avonturen bevat dit eerste deel de biografie van Pom. Zijn kinderen verzamelden de beschikbare informatie  en foto’s uit het familiearchief. 

In de de biografie lezen we dat Jozef Van Hove geen gelukkige jeugd kende, zijn moeder stierf vier dagen na zijn geboorte. Verder komen we te weten waar hij zijn ingenieursdiploma haalde, hoe hij striptekenaar werd, tekenen werd zijn passie waar hij een haat-liefdeverhouding mee had. Jozef had een complex karakter, wou nooit in de aandacht staan en gaf zelden interviews weg. 

Avonturen in dit deel:

  1. In het Spoor van Sherlock Holmes
  2. De Inca-schat der Cordillera
  3. Het Raadsel van de Schimmenburcht
  4. Plakijzerpiraten
  5. De Diamantmijnen van Koningin Salami

pom1‘In het Spoor van Sherlock Holmes’ verscheen voor het eerst in Gazet van Antwerpen vanaf 15 april 1955 tot en met 9 september 1955. Datzelfde jaar verscheen het bij uitgeverij De Vlijt als eerste album.

Bert Bibber werkt bij de firma Dupeur.  Voor zijn baas kan hij echter niets goed doen en hij krijgt alleen maar verwijten naar zijn hoofd geslingerd. Het duurt dan ook niet lang of Bert wordt ontslagen. Hij vindt snel ander werk, deze keer gaat hij aan de slag bij als detective. Wanneer Bert toevallig ontdekt dat zijn vorige baas een zwendelaar in cocaïne is, grijpt hij zijn kans om te bewijzen dat hij een geboren detective is..

Samen met zijn boezemvriend Piet Pienter heeft hij eerder toevallig de schatrijke Amerikaanse Susan leren kennen. Zij wordt meegesleurd in het opsporen van de drugsdealers. Zullen Piet Pienter en Bert Bibber, met de hulp van Susan, erin slagen om het brein van deze organisatie te ontmaskeren?

pom2‘De Inca-schat der Cordillera’ verscheen voor het eerst in Gazet Van Antwerpen van 10 september 1955 tot 6 januari 1956 en als nummer 2 in de reeks bij uitgeverij De Vlijt.

‘De Inca-schat der Cordillera’ is het eerste verhaal dat zich afspeelt in Zuid-Amerika. Dat zal doorheen de reeks een hilarisch decor vormen, met revolutionairen die om klokslag twaalf uur het vuur staken omdat het tijd is voor een siësta…

Professor Snuffel bezit een document waarop de vindplaats van een Inca-schat is aangegeven. Piet Pienter en Bert Bibber vergezellen Snuffel naar Zuid-Amerika. Hier proberen ze de Inca-schat te vinden, maar worden ze tegengewerkt door enkele bandieten…

pom3‘Het Raadsel van de Schimmenburcht’ verscheen als voorpublicatie in Gazet Van Antwerpen vanaf 7 januari 1956 tot 11 mei 1956 en als nummer 3 in de reeks bij uitgeverij De Vlijt.

In dit derde album maken we kennis met verslaggever Theo Flitser. Hij  moet een fotoreportage maken over de Schimmenburcht, een oud kasteel in Zandheide. Hierbij komt hij een valsmuntersbende op het spoor. Piet Pienter en Bert Bibber zullen de bende proberen te ontmaskeren…

pom4‘Plakijzerpiraten’ verscheen voor het eerst in Gazet Van Antwerpen vanaf 12 mei 1956 tot en met 7 september 1956 en verscheen als album nummer 4 in de reeks bij uitgeverij De Vlijt.

‘Plakijzerpiraten’ speelt zich af ter land, ter zee en in de lucht. Piet Pienter en Bert Bibber maken kennis met de Amerikaanse professor Chalkstone van de universiteit van Ambrastown, die tijdelijk in ons land verblijft. Hij is de uitvinder van een toestel dat onder meer via magneten kosteloos elektriciteit kan produceren.

De professor wordt niet veel later ontvoerd en naar een geheimzinnige duikboot gebracht. Hij moet met zijn uitvinding piraten helpen met het beroven van schepen. Wanneer onze vrienden op de radio het nieuwsbericht vernemen over een duikboot die een schip vol goud heeft leeggeplunderd via buitengewone sterke magneten, denkt Piet Pienter direct aan de ontvoerde professor.

Piet en Bert komen persoonlijk in aanraking met de zeerovers wanneer ze de Rosemary, het jacht van hun vriendin Susan, enteren…

pom5‘De Diamantmijnen van Koningin Salami’ verscheen voor het eerst in Gazet Van Antwerpen vanaf 8 september 1956 tot en met 30 januari 1957 en verscheen bij uitgeverij De Vlijt als vijfde album uit de reeks.

Op een rommelmarkt koopt professor Snuffel een oud beeldje. Daarin blijken enkele diamanten verborgen te zitten en een grondplan, waarvan de tekst gedeeltelijk onleesbaar is geworden. De professor probeert te ontcijferen wat er op het oude papier staat en het blijkt een grondplan te zijn naar het verborgen rijk van koningin Salami, ergens in Afrika. 

Snuffel zou graag samen met Piet en Bert op zoek te gaan naar de diamantmijnen van koningin Salami. Wanneer Bert Bibber verneemt dat er daar diamanten in overvloed zijn, weet hij met zijn geluk blijf.

Maar wanneer diamantair J. Schwindler te horen krijgt van de diamantmijnen, probeert hij een steentje mee te pikken. Samen met zijn handlanger volgt hij Piet, Bert en professor Snuffel naar Afrika…

pom63Piet Pienter en Bert Bibber beleven samen de knotsgekke avonturen, vol met droge humor en hilarische commentaar van de auteur zelf. Hun avonturen spelen zich af van 1951 tot 1995, eerst in voorpublicatie op de pagina’s van Het Handelsblad en Gazet van Antwerpen, en later in albums. Zo bouwden ze in heel Vlaanderen een trouwe schare fans op.

pom64De uitgave van de volledige reeks is voor velen een nostalgische terugblik,  voor anderen dan weer een eerste kennismaking met deze unieke, Vlaamse stripreeks.

Maak kennis met Piet Pienter en Bert Bibber, maar ook met professor Kumulus, de knappe Amerikaanse miljardaire Susan, de zingende politieagent én Pom’s alter ego, de persmuskiet Theo Flitser!

Piet Pienter en Bert Bibber Integraal, Deel 1 – ISBN: 9789002270727 – Hardcover – 304 blz. – Prijs: € 34,99 – Uitgeverij: Matsuoka (Standaard Uitgeverij)

https://www.standaarduitgeverij.be/boek/01-piet-pienter-en-bert-bibber-integrale-1-9789002270727/